Би Пи не може да се справи с нови течове в Мексиканския залив

Петрол и газ изтичат от запушалката, която Би Пи (Бритиш петролиъм) постави върху нефтения кладенец на дъното на Мексиканския залив. Компанията съобщи във вторник за две изтичания на около 3 км. от кладенеца Макондо. Едното представлява "бавно образуващ се балон от газ" под дъното, близо до запушалката. Другото изтичане също се намира близо до "гърлото" на петролното находище.

Възможно е да изтича азот, който понякога се натрупва на дъното в близост до дълбоки подводни петролни залежи, а не природен газ, който би представлявал сигнал, че петролът в запушения кладенец е на път да избие на повърхността, посочи представител на "Бритиш петролиъм".

Кладенецът може да остане запушен още 24 часа, но същевременно трябва да се наблюдава съвестно за всякакъв знак, че запушалката може да влоши положението. Ако налягането се засили рязко, клапите на запушалката ще бъдат отворени незабавно, за да не може петролът да пробие на друго място.

Американското правителство се опасява, че заради запушалката петрол и природен газ могат да избият от друго място, което ще дестабилизира морското дъно. Затова федералните власти искат да изпомпат част от черното гориво на кораби на повърхността. За целта трябва клапите да се отворят за няколко дни, за да спадне напрежението, така че да могат да се монтират тръби, които да отвеждат петрола от запушалката до корабите на повърхността. Ако се случи това обаче в залива ще се излеят още милиони литри петрол.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят