Би Пи съобщи за спиране на петролния разлив

Би Пи съобщи за спиране на петролния разлив
Петролната компания Би Пи (BP) обяви в петък, че временно е успяла да спре целия разлив на петрол в Мексиканския залив, съобщава ББС. Това се случва за първи път след експлозията на нефтената платформа ”Дийп уотър хърайзън” на 20 април тази година.

Американският президент Барак Обама коментира новината като ”позитивен знак”, но добави, че компанията трябва да тества съоръженията, с които е запушила разлива.

”Добра новина е, че няма нефт, който изтича в Мексиканския залив”, коментира от своя страна изпълнителният директор на британската компания Кент Уелс. В резултат на новина акциите на ”Бритиш петролиъм” се покачиха на фондовата борса в Ню Йорк.

Въпреки това от компанията заявиха, че дори и да няма разливи в следващите 48 часа, това не означава, че проблемът е решен окончателно. Предстоят тестове за налягането, който петролът оказва върху съоръжението, поставено да спира изтичането на петрола.

Ако налягането е високо, американските власти и британската компания, трябва да решат дали да опитат отвеждане на количествата нефт към повърхността.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят