“Би Пи” ще плати 7.8 млрд. долара заради петролния разлив в Мексиканския залив

Петролният гигант “Бритиш Петролеум” (“Би Пи”) е постигнал частично досъдебно споразумение с частните ишци в процеса за петролния разрив, предизвикан от потъването на платформата “Дийпуотър Хорайзън” през 2010 г. в Мексиканския залив.

Според АП ишците по делото са местни предприятия и над 100 000 рибари, повечето от които са загубили поминъка си и са получили здравословни проблеми.

Споразумението обаче не включва исковете, депозирани от американското министерство на правосъдието и от други федерални служби, както и от щати и местни органи на властта от САЩ и Мексико, се посочва в съдебно комюнике.

Процесът трябваше да започне в понеделник в САЩ и да определи отговорностите на компанията “Би Пи” за петролния разлив през 2010 г. в Мексиканския залив, но бе отложен с една седмица, за да се даде повече време за преговори за евентуално споразумение.

Съобщението за това частично споразумение ще доведе до ново отлагане на процеса, тъй като съдията по делото Карл Барбие вече е решил да го отлага за неопределено време, за да даде възможност да страните да направят преоценка на позициите си.

Преди няколко дни "Уолстрийт джърнъл" писа, че разговорите за намиране на споразумение между "Би Пи" и адвокатите на лицата и предприятията, понесли загуби заради разлива, се отнасят за общо 14 милиарда долара.

Тези 14 милиарда долара са средствата, останали от 20-те милиарда долара, заделени от компанията през 2010 г. за обезщетяване на жертвите на най-големия петролен разрив, сполетявал някога САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?