"Биберон" и Доган. Всичко, което трябва да знаете за България

Справедливостта отиде на плаж на "Росенец". И се удави

Колаж: Mediapool

11 август 2020 г. Главният прокурор Иван Гешев е на посещение в Силистра. В същото време, по случайно съвпадение, местната полиция започва операция за акцизни стоки. В търсене на контрабандни цигари и алкохол е обискиран детски център "Биберон". Ден по-късно, провокирани от обществената реакция срещу глупостите на МВР в Силистра, от прокуратурата пускат съобщение, че всичко това няма нищо общо с Гешев. И между другото споменават, че детският център е регистриран като кафе-аперитив. Така че няма проблем да се проверява.

13 август 2020 г. Прокуратурата пише съобщение, от което става ясно, че в лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край "Росенец" няма нито една законно построена сграда. Липсват документи и за сградите, и за яхтения пристан. Подозира се дори престъпление, понеже документи сочат, че пристанът е построен преди повече от 30 години, но се установява, че това изобщо не е така.

За "баланс" прокуратурата открива и нарушения при други проверявани обекти край Созопол и Обзор.

Всичко това е поднесено без имена, в типичния стил – сещайте се. Тоест, медиите могат да правят свободни интерпретации.

Един "Биберон" и един Доган. Това е всичко, което трябва да знаете за България. Тези две случки са най-показателното описание на кочината, в която се е превърнала тази територия.

Когато става дума за никому неизвестен човек, който се опитва да прави някакъв бизнес някъде из дълбоката провинция, институциите, които самият той издържа, нямат никакъв проблем да го смачкат. С проверки, с тормоз, с натиск.

"Това е специализирана полицейска операция! Я дай документите! Я отвори да видим дали до царевичните пръчици има цигари без бандерол! Контрабандна ракия при сокчетата? Я си мълчи и не протестирай! Ще стане по-лошо! Всеки ден ще те проверяваме!".

Когато става дума за Доган, същите институции се държат като трите мъдри маймуни – не знам, не чух, не видях. И правят маймунджилъци, за да прикриват, лъжат, мажат и си пипат ушите, симулирайки дейност. Гражданите може и да издържат държавата, но Доган я командва. Кое не е ясно?!

Вероятно единственият въпрос, който хората в момента си задават, е как е възможно да са толкова нагли? Години наред - буквално години - за летния сарай на Доган се говори и пише. И каква проверка направиха, за да установят, че там всичко е незаконно? Да бяха отворили сайта "Биволъ", всичко е там. И за яхтения кей, и за незаконните прегради на пътя към плажа, и за липсата на акт за собственост на иначе държавната земя.

Но не! Те избраха успешно да се правят на луди (както сам обясняваше премиерът Бойко Борисов в един запис – от простотия е, не от лошотия). Трябваше Христо Иванов да прави морски десант с гумена лодка, трябваше НСО да го носят на ръце по плажа (който официално още не е плаж, а земеделска земя), трябваше да има протести, сблъсъци с полицията, "армията" на ДПС да се събира в защита на лидера си. Трябваше десетки хиляди да провеждат протестни шествия един месец в София, да се затвори половината град, площадите да ехтят с викове "Оставка!" по адрес на правителството и главния прокурор Иван Гешев, за да се размърдат компетентните органи. И да открият очевидното.

Главният прокурор Гешев преди време прозря, че у нас има крещяща липса на справедливост и я обеща на гражданите. Интересно обаче – според него хората се интересуват предимно от битовата престъпност. Това е безкрайно удобно – концентрираш се върху кокошкарите и готово. Хората трябва да са доволни, щото до вчера и това нямаше, нали? Вярно е, години наред телефонни измамници върлуваха необезпокоявани. Сега ги гонят. Ето, държавата работи и въздава справедливост.

А всъщност справедливостта умря отдавна. Отиде на плаж на "Росенец" и се удави. Нямаше спасител, защото не е плаж, а земеделска земя. Нямаше кой да ѝ помогне, понеже пътят беше блокиран. НСО не допускаше никого. По земя, въздух и море. Частна акватория на държавна земя без акт за собственост. Постройки без документи. Територия без държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари