Биби или Бени? Израел избира нов парламент

 Бенямин Нетаняху, Бени Ганц

В Израел се провеждат предсрочни парламентарни избори, в резултат на които лидерът на управляващата дясна партия "Ликуд" Бенямин Нетаняху разчита да спечели пети премиерски мандат. Ако това се случи, той ще бие рекорда на бащата -основател на Израел Бен Гурион, управлявал страната четири мандата. Изходът от изборите обаче съвсем не е сигурен.

Избирателните секции бяха отворени във вторник в 7 сутринта. Над 6 милиона израелци могат да дадат своя глас за една от 46 -те партии, които се кандидатират за Кнесета (парламента на Израел).

Едва на следващия ден обаче ще е ясно кои партии влизат в Кнесета и по колко места получават. А кой ще е следващият министър-председател на Израел, ще се разбере в края на май, предаде Би Би Си.

Защо Натаняху може за загуби

Независимо от големия му политически опит, тази кампания се оказа сложна за Биби (както мнозина наричат Нетаняху). Около 40 дни преди изборите главният прокурор на Израел обяви, че възнамерява да му повдигне обвинения, включително за това, че е получил скъпи подаръци от представители на бизнеса.

Става дума за три корупционни дела, които ще се гледат в съда след няколко месеца.

Опозиционните партии поискаха оставката на премиера. Самият Нетаняху отхвърли всички обвинения и се обяви за жертва на политическо преследване.

Негов основен опонент е Бени Ганц, бивш командир от армията и лидер на центристкия алианс "Синьо и Бяло", който атакува Нетаняху за корупция и обещава по-чисто управление.

Израелската "Партия на труда", която направи пробив със сключеното през 1990-те мирно споразумение с палестинците, през последните години губи влияние.

Двете водещи политически сили са с изравнени шансове

Израелският парламент се състои от 120 депутати и досега никоя партия не е печелила мнозинство, поради което страната се управлява от коалиционни правителства. След като резултатите от изборите започнат да излизат в 22 ч. местно време, започват преговорите за формиране на нов кабинет.

Според повечето допитвания шансовете на "Ликуд" и на новосформираната предизборна коалиция "Синьо и Бяло" са изравнени. Социолозите отреждат по около 30 места на двата лагера, което е под необходимите 61 места за абсолютното мнозинство. Според допитването, публикувано в петък, заедно с консервативни съюзници, които имат шанс да влязат в парламента, Нетаняху ще може да си извоюва мнозинство от 64 места.

Наблюдатели отбелязват, че никога досега в Израел не е имало избори, в които водещите политически сили да са с толкова изравнени шансове.

В опит да удържи властта, през февруари Нетаняху дори влезе в сътрудничество с радикалната партия на последователите на равина Меир Кахан, което предизвика възмущение и резки критики в обществото, включително сред американските евреи.

Опитвайки се да увеличи популярността си, Нетаняху обеща няколко дни преди изборите, че ако победи, ще анексира някои палестински територии.

Кой е Бени Ганц

Основната заплаха за него на тези избори е 59-годишният Бени (Бенямин) Ганц, пенсиониран генерал -лейтенант от армията, който през февруари формира центристкия алианс "Синьо и Бяло" с обещание да обедини страната, която е "изгубила своя път".

Мнозина му възлагат големи надежди и виждат в него алтернатива на несменяемия лидер на страната.

Бени Ганц се е родил в семейството на унгарски евреи. И двамата му родители са оцелели в Холокоста и са емигрирали след войната.

Бени Ганц бързо се издига във военната служба, поради което понякога го наричат "армейски принц". За 38 години военна служба той е изминал пътя от редови войник в десантен батальон до началник щаб на израелската армия.

Той е командвал специалните части по време на войната с Ливан, ръководил е военни операции в сектора Газа, включително операцията "Нерушима сила", при която бяха унищожени десетки тунели на Хамас.

Непосредствено преди регистрацията на листите Ганц се договори за коалиция с по-опитния политик Яир Лапид. Така се появи новият политически блок "Кахол -Лаван" (в превод от иврит – "синьо-бял", в чест на националния флаг). В него влязоха още двама бивши шефове на щаба на израелската армия, което засили популярността на новата формация. Тя може да конкурира "Ликуд" по ключовия за страната въпрос за сигурността.

Водещи членове на сегашната правителствена коалиция на Нетаняху открито се противопоставят на създаването на Палестинска държава и искат да анексират по-голямата част от окупирания Западен бряг.

В предизборната си платформа Бени Ганц говори за "отделянето" от палестинците, но не и за създаването на тяхна отделна държава.

Той също така подкрепя "обединен" Йерусалим като столица на Израел, макар че палестинците имат претенции към източната част на града за тяхна бъдеща столица.

Ганц освен това подкрепя да продължи контрола върху долината на р. Йордан и запазване на еврейските селища в Западния бряг, които според международното право са незаконни, но Израел отхвърля това.

В хода на приключилата предизборна кампания обаче почти никой не е обсъждал програмите на основните кандидати. "Ликуд" въобще няма такава. Като цяло кампанията мина в сблъсък на аргументи "за" и "против" Биби.

Вдъхновена от американския президент Доналд Тръмп, партията на Нетаняху постави огромни билбордове на двамата лидери и обвини за атаките срещу премиера "индустрията на фалшивите новини".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят