Правителството ще предложи промени в Наказателния кодекс, според които:

Биещите се за "Ислямска държава" българи ще лежат в затвора

Опасността от "внос" на терористи остава, смята външният министър

Биещите се за "Ислямска държава" българи ще лежат в затвора

Българите, които се бият в редиците на т.нар. "Ислямска държава" да носят наказателна отговорност. Такива промени се подготвят в Наказателния кодекс, като превантивна мярка, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов пред Дарик радио.

Все още има опасност от "внос" на терористи от Ирак, Сирия и много други държави, където има този тип нестабилност, смята Митов. Според него подобни опасности не трябва да се премълчават, а да се "алармира превантивно", за да няма подценяване на обстановката и повторение като терористичния акт в Сарафово.

"Тогава имаше едно подценяване на обстановката. Сега трябва да сме много внимателни и трябва да работим в абсолютен синхрон с нашите партньори, да обменяме информация и да сме наясно в кой момент каква опасност съществува", каза още външният министър.

Министерството на външните работи не разполага с данни за българи, които се бият за "Ислямска държава", каза Митов по повод твърдението на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, според който има такива данни. Думите на Шаламанов тогава бяха опровергани от бившия служебен премиер Георги Близнашки.

"Нямаме такива данни. Но страната ни трябва да приеме закон за криминализация на участието на български граждани на страната на т.нар. "Ислямска държава", заяви Митов. Според него това трябва да бъде направено като превантивна мярка, като вече се подготвят промени в Наказателния кодекс.

Конфликтът в Близкия изток е на една граница от нас и държавите от региона трябва да бъдат по-активни за елиминирането на "Ислямска държава". Изключително съм доволен, че представителите на мюфтийството в България взеха ясна позиция за делегитимиране на тази организация, каза Митов.

Той съобщи, че страната ни ще се обърне за помощ към Европейската комисия заради увеличения бежански поток през последните месеци. Подкрепата може да бъде не само под формата на пари, но и логистична, като други страни също приемат бежанци. Това вече направиха Швеция и Германия, припомни Митов.

"Трябва да стане ясно на нашите партньори, че ние сме външна граница на ЕС. Натискът върху нас е силен и това засяга пряко и тях. В момента България полага страхотни усилия, за да ограничаваме този натиск“, каза външният министър.

Той подчерта, че трябва да охраняваме много добре границите си. "Не става въпрос само за Турция, но и за южната ни граница, в партньорство с Гърция, за да контролираме този процес. Тъй като и от там има такива възможности", добави Митов.

Външният министър обясни, че по време на срещата си с турския си колега Мевлют Чавушоглу е използвал формулировката на бившия силов вицепремиера Йовчев за оградата с Турция като "съоръжение с временен характер" за да подчертае, че тя не е насочена срещу южната ни съседка.

"Идеята е следната - ние изграждахме това съоръжение, защото трябва да се справим с определен проблем - засиления миграционен натиск върху България. Съоръжението се изгражда, за да можем да ограничим достъпа на преминаването през нашата граница на нерегламентирани участници - да се насочи целия този поток през КПП-та. Искаме да уверим Турция, че въпросното съоръжение не е насочено срещу тях, не бива да бъде разглеждан като фактор в двустранните ни отношения. Това помага и на самите турски власти. Никой не говори за махане на оградата, даже ние ще я доизграждаме", обясни Даниел Митов.

Споделяне

Още по темата

Още от България