"Биг брадър" и за техническите автопрегледи

"Биг брадър" и за техническите автопрегледи

И техническите прегледи на автомобили да се записват с камера, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, обявени в сряда от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Ден по-рано от ведомството представиха идеята си обучението и изпитите на кандидат-шофьорите също да се записват като по този начин автошколите се задължават да се оборудват с камери, GPS-и, софтуер и компютри.

Собствениците на пунктове за технически прегледи също ще са длъжни да монтират камери, с които да записват не само проверката на автомобила, но и вписването на данни от нея. Това ще става с монтиране на камера в офиса на ръководителя на дейността, уточняват от транспортното ведомство.

"Публична тайна е, че голям процент от прегледите за техническа изправност на автомобилите в България са фиктивни. Често автомобилът не стига до пунктовете, въпреки че това документално е отразено”. Това каза и.д изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация” Любомир Христов при демонстрация на новата система за контрол на техническите прегледи.

Промените в закона предвиждат да се персонализират отговорностите на служителите, извършващи технически прегледи.

Към момента прегледът се извършва от комисия от трима членове, чиито функции не са регламентирани. Лицата преглеждат едно и също нещо едновременно и съответно носят колективна отговорност или безотговорност.

МТИТС предвижда да се премахне комисията и да се вмени отговорност на едно единствено лице – техническия специалист, който ще извършва целия преглед и ще носи отговорност за заключенията по отношение на техническата изправност на автомобила. Ръководителят на дейността ще отговаря за това, че техническото лице е проверил автомобила, идентифицирал е превозното средство, отразил е документално всички изискуеми данни – платен пътен данък, различните задължителни застраховки, които трябва да бъдат платени от собствениците на автомобили.

Друга новост е отнемането на разрешителното за извършване на периодични прегледи на организации, които са издали документ, удостоверяващ техническата изправност на автомобила, без да бъде извършен самия преглед.

Към момента разрешението се отнема при установяване на две еднакви по вид нарушения с влезли в сила наказателни постановления.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?