Бизнесмен, работил с ”Глобал Пауър Консорциум”:

Бих имал дълбоки съмнения на ваше място

Инвеститорът Арун Савкур, снимка "Капитал"

"Бих имал дълбоки съмнения, ако бях на ваше място", заяви пред  Дарик радио Мъри Матиовски, шеф на "Манитоба Хидро Телекомуникации" – единствената фирма, която до момента е могла да потвърди, че е работела с един от мистериозните американски бизнесмени, които искат да инвестират в АЕЦ ”Белене".

”Манитоба Хидро" е една от най-големите и най-старите енергийни компании в Канада. Мъри Матиовски, който е шеф на телекомуникационния отдел на фирмата, обяснява как преди десет години е получил неочаквано обаждане от фирма, наричаща се "Halifax Communications Company". Неин шеф е бил Арун Савкур – съдружникът на Самюел Реди, с когото миналата седмица дойдоха в България за да предложат инвестиционен план по проекта АЕЦ ”Белене", от името на т. нар. ”Глобал Пауър Консорциум” ("Global Power Consortium"). Матиовски си спомня как през 2002 г. Арун Савкур е предложил да изгради телекомуникационната мрежа на ”Манитоба Хидро". След три или четири срещи с тях обаче Матиовски решил, че няма никакъв смисъл да продължава преговорите.

”Строенето на атомни реактори е огромно начинание, а тези господа нямаха никаква идея за това, което ни предлагаха на нас. Аз съм работил в атомна централа и дълги години – в ядрените изследвания. Строенето на такова съоръжение отнема цяло десетилетие, без дори да броим предварителните подготовки и планирането. Звучи ми много съмнително", каза Матиовски.

В края на миналата седмица в България излезе информация, че Арун Савкур е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация.

Преди ден управляващите решиха да не  отварят спрения проект АЕЦ "Белене" и вместо преговори с новопоявилия се частен инвеститор, ще организират референдум. Новият развой на събитията дойде само ден, след като премиерът Бойко Борисов твърдеше, че ако частният консорциум, проявил интерес към "Белене", внесе гаранция от 200 млн. евро, ще започнат официални преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?