Бих станал главен прокурор

Бих станал главен прокурор

Бих приел предизвикателството да стана главен прокурор, заяви пред Инфо радио във вторник шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. Така той коментира публикации, в които името му се спряга за евентуален приемник на сегашния главен прокурор Никола Филчев.

“Това е своего рода професионално предизвикателство, което като човек, като личност и като професионалист бих приел, защото човешкият дух винаги се стреми нагоре”, заяви пред радиото Александров.

Шефът на НСлС влезе във Висшия съдебен съвет от парламентарната квота на ДПС. Другите две спрягани имена за главен прокурор досега са на конституционния съдия Лазар Груев и на шефа на правния съвет при президента Борис Велчев. Мандатът на сегашния главен прокурор Никола Филчев изтича на 22 февруари.

Александров заяви, че забавяне на избора след тази дата не се очаква. По думите му, ако все пак изборът се проточи във времето, това ще означава, че в процеса има намесени интереси от страна на политическите сили.

“Лично аз смятам, че сред колегите ми във Висшия съдебен съвет няма такива, които да искат забавяне. Те желаят един по-бърз избор с оглед безпроблемно да сработят по-нататък механизмите за по-добро взаимодействие в правозащитната система”, заяви още шефът на следствието.

Той прогнозира, че 6-месечният преходен период до влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) няма да бъде достатъчен за завършването на всички дела, които по това време ще бъдат все още в производство. Новият НПК влиза в сила на 28 април.

Според Александров въпреки вълната от назначения на следователи в прокуратурата, ВСС няма да допусне НСлС да бъде напусната от хора, които все още не са завършили делата си.

Споделяне

Още от България