Бихме те, защото дядо ти е комунист!

Снимка: БГНЕС

"Гледах едно от децата...за огромно съжаление за това, че...и проверката, която върви по случая, най-късно вторник-сряда ще завърши, са ме уверили хората от МВР. Никога, никога това не е било толерирано от нас... Но неговият дядо-комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, Хага, в Лондон или където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки".

Така Бойко Борисов коментира случая с бития от полицаи на протеста студент по право в Хага Евгени Марчев.

Абе, какви ги дрънка тоя човек?! Сериозно питам – беше ли възможно да е по-неадекватен? Сигурно, ама не се сещам как. Може би само той знае. Какво общо имат политическите пристрастия на дядото с полицейските шутове по главата на внука? И какво, ако дядото е комунист? Дайте да набием внука, а? И правнука някога. Не правеха ли точно така комунистите – децата на враговете са врагове?

Сега сериозно – България се намира в особена ситуация на бурно улично недоволство, продължаващо вече 12 дни и с изгледи да ескалира. Правителството е тотално неадекватно. Очевидно някои политически стратези шепнат на Борисов, че това е "война с комунистите". Грешат жестоко. Това не е сблъсък между леви и десни, нито е гигантски конспиративен план за свалянето на Борисов от власт. Случващото се е непримиримост към кочината, в която живеем. Гарантирано от ГЕРБ.

Очевидно правителството не разбира, че все още има хора, които виждат какво е свършило през последните години по две ключови направления – борбата с корупцията и съдебната реформа. Нищо. Нула.

Но пък си избраха Иван Гешев за главен прокурор. А той, много бързо и ефективно, само за шест месеца, ги изтика до ръба на политическата пропаст. Каквото и да си говорим, сопаджийската акция на прокуратурата в президентството беше капката, която преля чашата на възмущението, надигнало се след също толкова ефикасната "намеса" на НСО срещу Христо Иванов на сарайския плаж. Това бе искрата, която подпали пожара и без нея сегашните протести едва ли щяха да са това, което са.

Задача номер 1 на кабинета днес не е да предпази държавата от "счупване", а да се подсигури, че утре Гешев няма да дойде и за тях, ако не са на власт.

Паническият опит на Борисов да се разграничи от ДПС и Делян Пеевски, искайки оставките на трима министри, практически бе политическо самоубийство. Всъщност на десетата година от управлението си Борисов призна, че негови министри са от квотата на Пеевски.

Тримата посочени обаче вече пети ден не подават оставки. Дори дойдоха в парламента във видимо приповдигнато настроение, демонстрирайки, че думите на премиера и решението на ГЕРБ от миналата седмица сякаш не се отнасят за тях.

Още една причина да се запита човек КОЙ всъщност управлява държавата.

Преди две седмици, когато няколкостотин души отидоха протестната акция на "плажа на Доган" в Росенец, премиерът поиска оставката на шефа на полицията в Бургас. Вътрешният министър каза, че няма да направи такова нещо. КОЙ нарежда на вътрешния министър?

А на финансовия и на икономическия, които също не виждат причина да се оттеглят?

Именно това е капиталната политическа грешка на Борисов. Пеевски, от когото той сега се опитва да се разграничи, години наред растеше и крепнеше под благия му поглед и щедрите му обществени поръчки. Сега е късно да се измъква с някакви оставки, които май и няма сили да вземе.

Затова вади добре познатото плашило – идват комунистите. Така, де – комунистите имат за много неща да отговарят, но да се опитваш да смалиш щетите по собствения си имидж, казвайки – биха го, ама вижте дядо му – е падението, приравнило Борисов до комунистите.

А и полицаите пред Министерския съвет добре си избраха кого да набият, няма що. От цял площад намериха човек, който няма да си мълчи, а пък и биографията му една – завършил Американския колеж, студент по право в Хага. Иди разправяй после, че бил провокатор или лумпен, дето си мечтае да се бие с тях.

И всичко това на фона на пламенната реч на главния секретар Ивайло Иванов, който обясни, че в момента МВР е единственият гарант за обществения ред и правата на гражданите. Малко след като полицаите бяха сритали тоя-оня, попаднал каръшки пред очите им.

В цялата история с Евгени Марчев има един много важен детайл, който много хора пропускат. Този младеж, арестуван преди десет дни, не е с повдигнати обвинения. От МВР не са казали, че е хулиган, нито, че е отказвал да изпълнява полицейски разпореждания. Обикновено са много експедитивни по тая част. Защо сега си мълчат? Имат ли доказателства, че е извършил нещо, което да налага ареста му? Или в момента ги търсят?

Междувременно той разказа какво се е случило при задържането му и дори разкри, че е имало гаври – полицаи снимали арестувано и разголено момиче. Не е единственият, който го твърди. МВР мълчи. А дядото комунист – не. Тъкмо обратното – пенсионираният хирург от Сандански се обърна към премиера и го призова да си подаде оставката, ако има поне малко морал.

Безпощадната истина е, че отсреща никой не разсъждава в категориите на морала. И ако Борисов подаде оставка, тя няма да е от морални подбуди, а защото вече не е удобен на онзи, на когото служи и вездесъщият КОЙ най-вероятно ще го жертва в надежда да спаси главния си прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?