Биков за снимките: Не обвинявам никого, но Цветанов е имал достъп

Биков за снимките: Не обвинявам никого, но Цветанов е имал достъп

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че премиерът Бойко Борисов има "обосновано предположение" кой го е записал. Преди ден пък бяха публикувани кадри на спящия министър-председател, както и такива на шкафчета пълни с пари. Според Биков кадрите са направени от бивш член на изпълнителната комисия на партията. 

"Очевидно снимките са направени от човек, който е имал близък достъп до Борисов. Не е редно да обвиняваме един или друг. Но няма как да не е някой, който не е бил като у дома си там", каза Биков.

След това, заради намеците на самия премиер, той бе попитан дали бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е имал достъп до спалнята. "Цветанов е имал достъп и до Бояна, и до местата, на които Борисов стои", каза Биков.

На въпрос дали наистина допусна, че именно Цветанов е снимал, Биков отговори: "Е ... при положение, че нямаме доказателства ....няма как. Поне аз".

По думите на Биков сниманите пари в шкафчето са монтаж:

"Направено е смешно. Посланието е по-важно. Нека прокуратурата да провери, но за мен е монтаж. Снимана е стаята, а това, че премиерът е сниман как спи, минава всякакви граници. Защо се пуска в този момент, е друг въпрос. Ясна е битката, която се води с Божков. Той, веднага след брифинга на премиера, написа: "Да си върнем България". Големият сблъсък е с този човек, който е обвинен в 18 престъпления. Кой е решил да му помага и по какъв начин е друго. Има хора, които искат да има нестабилност, за да могат да си върнат България".

Според него публикуваните миналата седмица скандални записи с гласа на премиера са сглобявани доста време и са събирани покрай евроизборите. 

"ГЕРБ е зад гърба на премиера"

"Цялата партия сме зад гърба на премиера. Ще успеем да устоим на атаките. Всички са срещу ГЕРБ, дори и президентът Радев, който трябва да бъде обединител на нацията, непрекъснато критикува, вместо да предлага конкретни решения", каза пред Нова ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Преди ден министри и депутати от ГЕРБ буквално бяха използвани за фон, докато Борисов се обясняваше за снимките.

Ангелкова коментира и напускането на Цветан Цветанов на ГЕРБ. "Това не е мъжко и не го разбирам. Не е достойно, човек, който до вчера е градил и е управлявал с всички тези хора, да напуска".

И допълни: "Не разбирам как хората в структурата, която те е създала като политик, може изведнъж до такава степен да се променят, че да не отговарят на определени принципи и да не бъдат компетентни".

Трябва проверка, но всичко е ясно

Правосъдният министър Данаил Кирилов казва, че изтеклите материали би трябвало да бъдат проверени за тяхната автентичност, макар че "към настоящият момент е очевидно, че те са манипулирани". Той се солидаризира с тезата на Иван Гешев, че най-голям интерес от подобни компромати имали олигарсите, срещу които се водят разследвания.

"На тази гнусна история, която се развихри вчера, трябва да има отговор, НСО трябва да даде своя отговор, защото има какво да отговаря по тая тема и да не се крие президентът, защото той е човекът на НСО. Снимките вчера са предназначени всъщност за сплашване. Само че отговорът ни на ГЕРБ и хората, които твърдо стоим зад управлението, е, че ще се опръскаме с кал, докато газим тая кал, но ще продължим напред“, обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"Налице е консолидиран опит за преврат", обяснява Спас Гърневски от ГЕРБ пред Нова тв. Според него е изключено премиерът да си подаде оставката, защото страната се намирала на "изключително висок стадий на развитие".

Според него причините, които водят до този опит за консолидиран опит за преврат, са няколко.

"Първата е Антикорупционният закон, който действа от 2 години. Той е един от най-рестриктивните в Европа. Под ударите на този закон, който беше оспорван от президента и БСП, попаднаха крупни олигарси – Цветан Василев, Васил Божков, Баневи, Стайкови- всички до един производни на бившата комунистическа номенклатура и ДС и крупни олигарси”, обясни Гърневски.

Споделяне

Още по темата

Още от България