Бил Гейтс е най-щедрият дарител в САЩ

Бил Гейтс е най-щедрият дарител в САЩ

Съоснователят на софтуерния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс оглави класацията на списание "Форбс" за най-щедрите американски милиардери.

Гейтс е отделил за благотворителност 2.65 млрд. долара през 2013 г. Средствата са отишли основно за борбата с маларията, полиомиелита, СПИН, както и други опасни заболявания. 

Състоянието на Бил Гейтс  се оценява на 81.2 млрд. долара, като 21 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март "Форбс"  го обяви и за най-богатия човек в света. 

През живота си Бил Гейтс е дарил на различни благотворителни организации над 30 млрд. долара. 

Втори в класацията на най-щедрите американски милиардери е инвеститорът Уорън Бъфет, който е дал за благотворителност почти колкото Гейтс – 2.63 млрд. долара, главно за семейния благотворителен фонд на Бил и Мелинда Гейтс, на който е попечител. 

Трети е Ленърд Лаудер, наследник на американската козметична империя "Есте Лаудер". Миналата година той е дарил на музея "Метрополитън" на Ню Йорк 78 картини и скулптури на обща стойност 1.1 млрд. долара. В колекцията на Лаудер, която той е събирал над 40 години, има 33 творби на Пабло Пикасо, 17 на Жорж Брак, 14 на Хуан Грис и 14 на Фернан Леже. 

Четвърти в класацията на милиардерите благотворители е основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Той е дарил на един от фондовете на Силициевата долина 991 млн. долара във вид на акции на "Фейсбук". Сумата от тях е отишла основно за образователни програми. 

Пети в класацията на "Форбс" е финансистът Джордж Сорос с дарени 734 милиона долара. Той  финансира по традиция правозащитни организации. 

Споделяне

Още от Бизнес