Бил Гейтс остава най-богатият човек в света

"Клубът на милиардерите" в света е изгубил 21 свои членове между 2002 г. и 2003 г. заради спада на борсовите пазари, а останалите в него са доста по-малко богати, показва публикуваната вчера класация на сп. Форбс, цитирана от Франс прес и АП.

Основателят на световния лидер в софтуера - Майкрософт Корп. Бил Гейтс /47 г./ остава начело на списъка, който оглавява от години. Въпреки че богатството на Гейтс е намаляло за една година с 12,1 млрд. долара, то все пак остава значително - 40,7 млрд. долара.

В челната двадесетица има още двама представители на Майкрософт - четвъртият в класацията Пол Алън, който е съосновател на компанията и притежава 20,1 млрд. долара, и главният изпълнителен директор Стив Балмър, който е на 16-то място с 11,1 млрд. долара.

Дори легендарният инвеститор Уорън Бъфет, наричан още "оракула от Омаха" заради интуицията си по отношение на инвестициите, е изгубил за една година 4,5 млрд. долара. Все пак, Бъфет остава втори в класацията на Форбс със състояние от 30,5 млрд. долара.

Братята Карл и Тео Албрехт, които притежават търговската верига Алди, през миналата година са успели да заемат трето място с 25,6 млрд. долара. Саудитският принц Ал Уалид бин Талал, който отпадна от челната десятка през 2002 г., сега се завръща на пето място със състояние от 17,7 млрд. долара.

Шефът на втората по големина в света софтуерна компания Оракъл - Лари Елисън, който е любител на ветроходните регати и най-големият конкурент на Бил Гейтс, е класиран шести с богатство от 16,6 млрд. долара.

Фамилията Уолтън, която притежава най-голямата търговска верига в света Уол-Март, класира петима свои членове на седмото място - Джим, Джон, Робсън, Алис и Хелън, всеки с по 16,5 млрд. долара състояние. 80-годишната французойка Лилиан Бетанкур - собственичката на козметичния концерн Л'Ореал, се нарежда на 12-то място в света с богатство от 14,9 млрд. долара.

Челната петнадесетица завършват фамилията Томсън от Канада /издателски бизнес/ с богатство от 14,9 млрд. долара, Ингвар Кампрад /Швеция, Икеа/ със състояние от 13,4 млрд. долара и Биргит Раузинг /Швеция/ с богатство от 10,7 млрд. долара.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се е придвижил през миналата година с 11 места нагоре - до 63-то място, като богатството му е 4,8 млрд. долара. В тазгодишната класация на Форбс са включени общо 476 милиардери от 43 държави в сравнение с 497 през 2002 г. Общо 222-та милиардери-американци притежават 47 на сто от богатството на групата.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?