Бил Гейтс отново е най-богат в света със 110 милиарда долара

Бил Гейтс отново е най-богат в света със 110 милиарда долара

Съоснователят на "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс за първи път от над две години оглави индекса на агенция "Блумбърг" на милиардерите с богатсво оценено на около 110 милиарда долара.

Той изпреварва с около един милиард Джеф Безос, собственик на най-голямата компания за онлайн търговия "Амазон" (Amazon), предаде БТА.

Тройката на най-богатите хора в индекса на милиардерите на "Блумбърг" оформя ръководителят на френския гигант за луксозните стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" (Louis Vuitton Moet Hennessy) - Бернар Арно. Неговото богатство е оценено на 102.7 милиарда долара.

"Блумбърг" отбелязва, че за растежа на доходите на Гейтс може да е повлияло решението на министерството на отбраната на САЩ да даде на "Майкрософт", а не на "Амазон", договор на стойност 10 милиарда долара за облачни услуги. След обявяването на решението на Пентагона на 25 октомври, акциите на компанията на Безос поевтиняха с 2 процента, а на Майкрософт поскъпнаха с 4 на сто.

Индексът на милиардерите на "Блумбърг" е рейтинг, който се обновява всеки ден от агенцията. Той прави оценка на личното състояние на 500-те най-богати хора в света по няколко показателя, включително пазарни котировки на активите, които притежават.

Акциите на "Майкрософт" поскъпнаха с 48 процента тази година, увеличавайки стойността на 1 процент, който притежава Гейтс. Останалата част от богатството му идва от продажба на акции и инвестиции.

Джеф Безос щеше да е много по-богат, ако не се беше развел със съпругата си Макензи Безос. Двойката обяви, че се разделя през януари, като Макензи получи една четвърт от общата им собственост в "Амазон" през юли. Нейното чисто богатство спадна до 35 милиарда долара в петък.

Гейтс пък можеше никога да не отстъпи първото място в класацията на най-богатите, ако не беше неговата филантропска дейност. Той е дарил над 35 милиарда долара на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" от 1994 година досега.

Споделяне

Още от Общество