Бил Гейтс ще строи "Силиконова долина" в Истанбул

Бил Гейтс, основател на комютърната империя Майкрософт, ще построи в Истанбул близкоизточна "Силиконова долина", съобщи в сряда ИТАР-ТАСС.

Бил Гейтс посети в неделя за няколко часа Анкара и там съобщи, че води разговори с турското правителство за подходящо място за създаване на "електронен град". Според турските медии най-подходящи са два големи района на Истанбул - Юмрание и Маслак.

Технокент (Техноград - б.р.) ще стане технологическа база за страните от Близкия Изток и Африка и ще създаде около 500 хил. работни места. Комплексът ще бъде по подобие на Силиконовата долина в пустинята Невада в САЩ, съобщават турските медии.

Много компании отсега изразяват желание да преместят своите офиси в Истанбул. Реализацията на този проект ще донесе на Турция до 8 млрд. долара годишен доход в сферата на информационните и компютърните стоки и услуги, смятат експерти на Майкрософт, цитирани от ИТАР-ТАСС. Според тях на компаниите, които ще работят в истанбулския Технокент, ще бъдат предоставени значителни данъчни облекчения.

Споделяне

Още от Бизнес