Бил Гейтс си остава най-богатият американец според сп. "Форбс"

Бил Гейтс си остава най-богатият американец според сп. "Форбс"

 Положението на американските милиардери се е подобрило, като над половината от тях са увеличили състоянието през годината, сочи класацията на сп. "Форбс", в която най-богат отново е Бил Гейтс, предаде Ройтерс. Основателят на "Майкрософт" е най-състоятелният американец за 17-та поредна година с авоари, възлизащи на 54 милиарда долара - с 4 милиарда повече, отколкото миналата година.

Номер две в традиционната класация на "Форбс" на най-богатите хора на планетата е инвеститорът Уорън Бъфет с 45 млрд. долара (с 5 млрд. повече от миналата година). Трети е основателят на "Оракъл" Лари Елисън, чието богатство запазва равнището си от 27 млрд. долара.

Кристи Уолтън, един от наследниците на основателя на магазините "Уолмарт" Сам Уолтън, се нарежда четвърта с 24 млрд. долара.

За разлика от 2009 г. 217 от магнатите в списъка "Форбс 400" сега разполагат с повече средства, отколкото преди година. Само 84 от милиардерите са изгубили част от богатството си, докато миналата година "жертва" на тази тенденция бяха 314 от включените в листата.

Хората на първите десет позиции са добавили общо 24.9 млрд. долара към авоарите си. Миналата година същата група изгуби общо близо 40 млрд. долара от състоянието си. В топ 10 няма нови лица, а само известни размествания.

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг (35-та позиция) е регистрирал най-голям относителен растеж, увеличавайки богатството си повече от три пъти - от два на 6.9 млрд. долара. Другите двама съоснователи на Фейсбук, Дъстин Московиц и Едуардо Саверин, се включват в списъка съответно с 1.4 млрд. долара и 1.15 млрд. долара.

Роден осем дни след Зукърбърг, 26-годишният Московиц е и най-младият милиардер. Най-възрастният в списъка е 95-годишният Дейвид Рокфелер с 2.4 млрд. долара.

Телевизионната легенда Опра Уинфри заема 130 място и е една от 42-те дами в списъка.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?