Бил Клинтън се възстановява нормално след четворния коронарен байпас

Бившият американски президент Бил Клинтън се възстановява нормално след четворния коронарен байпас, който му бе направен в понеделник, предадоха световните агенции.

Операцията е продължила около пет часа. 58-годишният Клинтън беше приет в нюйоркската Презвитерианска болница в петък с болки в гърдите.

Той бе опериран от екипа на шефа на хирургическото отделение доктор Крейг Смит.

Според лекарите това е рутинна операция и Клинтън ще се възстанови след месец-два. Той ще остане в болницата по-малко от седмица.

В петък вечер Бил Клинтън заяви в шоуто на Лари Кинг по Си Ен Ен, че се надява отново да тича по пет мили. Шефът на кардиохирургията в университетската болница в Северна Каролина Рандолф Шайтууд каза пред АП, че той самият трудно би тичал с три увредени артерии.

АП отбелязва, че при байпас рядко има смъртни случаи. В Презвитерианската болница в Ню Йорк те са били 3,93 на сто през 2001 г., при среден процент за страната 2,18.

Клинтън смята, че проблемът му е наследствен, но признава, че и самият той си е нанесъл поражения, защото не е внимавал какво яде. Докато беше президент той бе с пристрастието си към хамбургерите, припомня АП. С годините той отслабна, след като ограничи газираните сладки напитки и мазнините.

Малко след като напусна Белия дом на Клинтън му бе отстранено раково образувание от гърба. По време на президентството му му бе отстранено предраково образувание от носа. Бил Клинтън страда и от алергии.

След приключването на операцията в понеделник съпругата на Клинтън - сенатор Хилъри Родам Клинтън - излезе с публично изявление: "Аз и Челси благодарим на Господ и на невероятния медицински екип и на персонала в нюйоркската Презвитерианска болница за това, че полагат толкова много грижи за моя съпруг".

Заедно с дъщеря им Челси Хилъри беше в болницата по време на операцията.

Си Ен Ен припомня, че има два основни метода за извършване на коронарен байпас. При единия сърцето на пациента временно се спира, а при другия операцията се извършва, докато сърцето продължава работа.

Лекарите казаха, че Клинтън е опериран по първия метод, тъй като това бил по-сигурният за него.

Специално устройство, обикновено наричано помпа, е било използвано за поддържане на циркулацията на кръвта и нейното снабдяване с кислород.

Над 30 000 мейла с пожелания за успешна операция и възстановяване са били изпратени на сайта на фондацията на Бил Клинтън.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: