Пореден скандал за лобистка поправка

Билбордовете по магистралите остават, но поскъпват

Снимка: БГНЕС

Няколко месеца отне на управляващите да се откажат тотално от премахването на билбордовете по магистралите, което щеше да се прави с цел увеличаване на пътната безопасност. Съоръженията ще останат, но цената за поставянето им ще се повиши, стана ясно в парламента във вторник.

Предложението, залегнало в Закона за пътищата, срещна съпротивата на фирмите за външна реклама, които заявиха, че по този начин ще се закрие бизнес за 22 млн. лева годишно, а няколко хиляди души ще останат на улицата. Мотивът, че билбордовете причиняват катастрофи, според компаниите, е смехотворен. Статистиката нито у нас, нито по света не показва пряка връзка между рекламата по пътищата и броя на произшествията, твърдят от бранша. По данни на компаниите по пътищата у нас има към 7000 билборда, 1800 от които са по магистралите.

Отпадането на забраната за билбордове по магистралите бе изтълкувано от опозицията като лобизъм.

“Бяхме склонни да подкрепим промяната на управляващите в Закона за пътищата – рекламните билбордове да не бъдат изграждани до магистралите. С тази реклама наистина се прекалява и това разсейва водачите. На второто четене на закона текстът се промени и вносителите допуснаха компромис. Тази смяна на позициите може да се тълкува и като лобистка поправка”, каза бившият транспортен министър и депутат от “Коалиция за България” Петър Мутафчиев по време на дебатите в парламента.

“Всички, които до този момент са подали искания за изграждане на обекти край магистралите, ще бъдат удовлетворени по стария законов ред. Ние два месеца се мотаем с този закон и е идеално условие хората да си подадат молбите. От друга страна виждаме, че ще се запазят всички стари съоръжения. Единствено около новостроящите се магистрали има възможност да не се допусне изграждане на билбордове, но рекламите, които са по пътищата първи, втори и трети клас, ще запазят своето място”, посочи Петър Мутафчиев.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров обясни в парламента, че ведомството му готви наредба с правилата за поставяне на рекламни съоръжения край пътищата.

“Първото внасяне от нас като промяна на Закона за пътищата е билбордовете да седят, само да бъдат изместени на безопасното, съгласно директивата за пътна безопасност от 2008 г., свободно разстояние – 14 метра за автомагистралите и 8 метра за първокласните пътища. Междувременно всички съществуващи билбордове, докато не бъдат изместени, да бъдат обезопасени по определен начин с безопасни бариери, с т.нар. мантинели, за да няма удар в тях, в твърдо препятствие”, каза Лазаров, цитиран от “Фокус”.

Според закона наредбата може да се изработи шест месеца след влизането му в сила, което означава, че с още половин година се отлагат новите правила за външна реклама край пътищата.

Лазаров каза още, че новата наредба ще въведе и по-високи такси за поставяне на билбордовете, тъй като сега били ниски.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за пътищата след над 4-часови дебати. Текстовете предвиждат увеличение на максималната разрешена скорост по магистралите от 130 км/ч на 140 км/ч.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни по-рано, че по-високата разрешена скорост ще е само за новите магистрални участъци, тъй като те отговарят на всички изисквания.

Споделяне

Още от Бизнес