"Билд": Шефът на "Фолксваген" търгува с Ердоган

Сн. ЕПА/БГНЕС

Шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс търгува с турския президент Реджеп Ердоган. Това съобщава в. "Билд".

Според коментара на германското издание много немци не пътуват в Турция заради президента Ердоган.

"Немци лежат в затвора. Заради Ердоган. А сега VW иска да построи завод в Турция? Ердоган, турският деспот, който седи в дворец от 1000 стаи, затваря опозиционни фигури, заплашва пресата и съдебната система?", пише "Билд".

Фактите

Според най-тиражния вестник в Германия фактите са следните: Месеци наред се спекулира къде концернът VW (650 000 работници) иска да построи още един завод. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвежда бестселърите Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестиция: висока трицифрена милионна сума.

Решението ще се вземе от Надзорния съвет в края на месеца, като България и Турция са в надпреварата.

В България емоциите кипят, пише "Билд". "Носят се слухове, че решението е взето, а VW по-скоро ще "прибере" по-високите субсидии в Турция. Освен това също се твърди, че бившият канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер най-малкото е "дърпал" конците.

Позицията на VW

Какво казва VW? Официално нищо, твърди "Билд". Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

"Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската автомобилна индустрия за автомобилно оборудване, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура."

Според "Билд" деликатният характер на плановете е бил обект на интензивни дебати в концерна, а главният изпълнителен директор Херберт Дийс, за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите, е активирал кабинета на канцлера. Оттам имало зелена светлина за всяко решение, което ще обвърже Турция по-близо с Европа и НАТО. А завод на VW е толкова силен сигнал.

В концерна случая с Турция се украсява, заключава "Билд". Позовава се на мениджър от концерна, според който: "Такова едно решение е за 40 години, дори Ердоган да не управлява дълго."

По БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?