Билетът за плажа с касов бон, а лотарийният – без

Билетът за плажа с касов бон, а лотарийният – без

Билетът за плажа вече ще се издава срещу касов бон, докато тези за моментните лотарийни игри – не. Това предвиждат промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, които влизат в сила от 21 юли, напомня Националната агенция по приходите (НАП).

В момента всички търговци и институции, които продават билети, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, не са длъжни да ги регистрират и отчитат чрез фискален касов апарат.

От следващия вторник – 21 юли, обаче всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги, трябва да имат регистриран в НАП касов апарат, с който да отчитат продажбите си.

Така касовите бележки стават задължителни при продажбата на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг и чадър на плажа дават като примери от НАП.

Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави само за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри, посочват от НАП.

Тези билети за транспорт или участие в хазартни игри обаче трябва да съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията и/или при печата, както и да са отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, уточняват данъчните.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?