Билетът за транспорт в София става 70 ст. от април

Кметът на София Бойко Борисов е подкрепил искането на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) от април цената на билета за градския транспорт в София да се вдигне от 0,50 лв. на 0,70 лв., съобщиха в четвъртък от пресцентъра на Столичната община след срещата на кмета със заместника му с ресор транспорт Велизар Стоилов и с шефа на комисията Станимир Зашев.

Ще поскъпнат и всички видове карти за пътуване в градския транспорт. Борисов обаче щял да настоява държавата да поеме част от средствата за преференциални карти на хората с увреждания и пълното финансиране на картите за студенти.

Увеличението се налага на базата на експертен доклад, изпратен до общината от Столичната компания за градски транспорт, според който себестойността на пътническия превоз надхвърля сегашната цена на билета, отбелязват от общинския пресцентър.

Приходите от увеличението ще се използват за купуване на нови трамвайни мотриси и за връщането на кредита от 27 млн. евро, който Столичната община е получила от ЕБВР, заявил кметът Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра.

Държавата трябва да приема бюджета си след като чуе исканията на общините, а не преди това, допълнил кметът.

Споделяне

Още от България