Билетите на БДЖ поскъпнаха средно с 8 процента

Средно 8% е увеличението на цените на билетите на БДЖ по новата тарифа на железниците, която влезе в сила от 1 август. Няма промяна в цените на жп картите, които дават право да се пътува с намаление.

Тарифата, която съдържа два основни раздела - за експресни влакове и за пътнически и бързи влакове, въвежда нови възможности за пътуване с намаление.

Въвеждат се билети за отиване и връщане между всеки две гари в страната, чиято обща стойност е с 10% по-ниска от единичните билети за отиване и тези за връщане. Досегашните с 20% по-ниски цени за определени дестинации се запазват, като броя на маршрутите се увеличава от 40 на 54.

Въвеждат се "излетни" билети за почивните и празничните дни за крайградската зона, които важат за маршрути до 50 км, а стойността им е с 20% по-висока от обичайната цена за превоза по този маршрут през делничните дни. При тях децата от 7 до 10-годишна възраст ще ползват допълнително намаление от 50%.

Цената за резервация на седящо място за всички видове влакове се уеднаквява и става 0.50 лв

Също от 1 август се въвежда "бизнес класа" в спалните вагони, тоест предоставяне на самостоятелна кабина. Досега в спалните вагони се предлагаха само кабини за двама или трима души. За така наречената "сингъл кабина" ще се плаща 15 лв. повече от цената за обичайното спално място.

Още от Бизнес