Биляна Петрова: Твърдо не е имало подкуп

Биляна Петрова (вляво) и Десислав Иванчева при едно от първите им явявания в съда преди месеци. Сн. БГНЕС

Твърдо не е имало подкуп и не е ставало дума да се вземат пари за лична облага. Това заяви бившата зам.-кметица на столичния район "Младост Биляна Петрова в интервю за бТВ. Тя говори от дома си, където се върна в събота, след като бе пусната под домашен арест заедно с отстранената районна кметица Десислава Иванчева и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Иванчева и Петрова бяха арестувани показно през април по обвинение за вземане на подкуп. Петко Дюлгеров е сочен за посредник между тях и обявилия се за изнудван строителен предприемач Александър Ваклин. При ареста в колата, в която пътували Иванчева и Петрова, бяха намерени 56 000 евро, а още 14 000 евро бяха открити в посредника Дюлгеров.

В неделя Петрова обяви, е не знаела, че парите са в автомобила, в който пътувала задно с Иванчева. "Не сме знаели, че в колата се намира тази сума. Имам различни хипотези как тя се е озовала там, но предпочитам първо в съда да ги коментираме", обясни Петрова.

Тя отново говори и за заплахи срещу нея, за които тя разказа и пред съда на едно от последните съдебни заседания. "Ако не кажеш определено нещо, си труп", е една от заплахите, които е получавала. Те били отправени от хора, които не се представили, но Петрова обяви, че би могла да ги разпознае. Тя не коментира от коя служба са били заплашващите я, а мотивът ѝ беше - уважение към съда, да не се пренася делото пред медиите.

Петрова каза още че заедно с Иванчева се притесняват и от заплахите срещу адвокатите си. Арестуваната бивша зам.-кметица припомни, че преди седмици бяха ралепени некролози на защитничката ѝ Ирен Савова. След като вчера Петрова бе пусната от столичния арест, за пръв път се е видяла с адвоката си насаме. Досега на срещите им винаги са присъствали съдебни охранители.

Тя коментира и условията в ареста, като заяви, че разпространените снимки от омбудсмана Мая Манолова са правени след козметичен ремонт на килията, която с Иванчева обитаваха. "Килията, която видяхте, е след ремонт. За мен няма обяснение защо не се оправят дребни неща, като прозорците например. Защо трябва да има това разбиране, че преди да си осъден, трябва да минеш през ада", коментира Петрова.

След като снимките стигнаха до медиите, правосъдният министър Цецка Цачева свика съвещание за обсъждане на условията в арестите и затворите. То беше отложено заради ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че имал далеч по-важна работа, и на вътрешният министър Младен Маринов. Нова дата за обсъждането така и не беше насрочена. Междувременно след почивните дни по Коледа Петрова, Иванчева и Дюлгеров може да се върнат в ареста, тъй като се очаква съдът да гледа искането на прокуратурата за отмяна на домашния арест на тримата.

Петрова обясни, че освен че ще с види със семейството си, ще използва времето, което е вкъщи, за да подготвя защитата си. "Искам да благодаря на съдия Хинов, че след 8 месеца прегърнах детето си, майка си. Да се върнеш при семейството си за празниците е чудесна новина. Бях забравила какво е топла вода", допълни Биляна Петрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?