Биляна Плавшич напусна Швеция и отпътува за Сърбия

Биляна Плавшич напусна Швеция и отпътува за Сърбия

Бившият президент на Република Сръбска Биляна Плавшич бе освободена от затвора във вторник, след като излежа шест години по присъда за военни престъпления, съобщиха световните агенции. Нейното освобождаване се очакваше ощ в края на миналата седмица, но процедурни формалности го отложиха с няколко дни.

Хагският трибунал съкрати 11-годишната ѝ присъда заради добро поведение.

79-годишната Плавшич напусна Швеция, където излежаваше наказанието си, веднага щом бе освободена от затвора. Сръбското радио Б-92 съобщи, че Плавшич вече пътува за Белград.

По време на войната в Босна Плавшич бе известна като "сръбската желязна лейди" заради твърдия си национализъм и острите си антимюсюлмански виждания. Тя бе известна и като един от най-близките приятели на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, изправен пред Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия по 11 обвинения, включително геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Плавшич бе най-високопоставеният политически лидер от бивша Югославия, която се призна за виновна за участието си във войната в Босна.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?