Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бин Ладен - терористичен лидер и бюрократ, вманиачен по конспирации

Разузнаването на САЩ разсекрети част от личната библиотека на лидера на Ал Каида

2 коментара
Бин Ладен - терористичен лидер и бюрократ, вманиачен по конспирации

След четиригодишно прекъсване Осама бин Ладен се завърна в челните новини на световните медии, след като Вашингтон публикува повече от 100 писма и документи, списък с 400 книги и статии, намерени при спецоперацията, в която през 2011 г. бе убит лидерът на Ал Каида.

Трофеите, открити в убежището му в пакистанския град Аботабад, разкрива баналната бюрокрация на тероризма, неудържимата му обсесия към конспиративни теории и факта, че е държал твърдо в свои ръце контрола върху Ал Каида в периода преди спецоперацията на "морските тюлени", пише "Уолстрийт джърнал".

За целите на собствената си конспиративна дейност Бин Ладен не е ползвал интернет. За външния свят се информирал от списания, вестници и книги. Комуникацията с приближените му е ставала с писма, писани на хартия и изпращани по куриери. Понякога записвал посланията си на видео.

Въпросник за вербуване на ислямски бойци

Сред документите, иззети от командосите, е формуляр за кандидатстване в радикалната мрежа на Осама бин Ладен. За да се присъедини човек към терористичната групировка, е трябвало да предприеме тежко и рисковано пътуване до убежищата на Ал Каида в северозападната част на Пакистан, пише "Ню Йорк таймс". Следва попълване на молба за членство с три страници въпроси като: "Какви цели бихте искали да постигнете по пътя на джихада?", "Готови ли сте са извършите самоубийствен атентат?", "В случай че станете мъченик, с кого да се свържем?", като след последния е оставено празно поле, в което кандидатът да попълни адреса и телефонния номер на близък роднина. Други въпроси гласят: "Имате ли хобита или минали увлечения?", "Какъв е любимият ви материал: наука или литература?", "Осъждан ли сте някога? Кога и за какво престъпление?", "Имате ли някакви хронични или наследствени заболявания?", и др.

Как са минали последните години от живота на Осама бин Ладен

Формулярът за кандидатстване е само един от десетките документи, книги и изрезки от вестници, иззети от "морските тюлени" през май 2011 г. и разсекретени в сряда от директора на националното разузнаване на САЩ по нареждане на президента Барак Обама. Намерените материали дават добра представа за последните години от живота на Осама, които той прекарва в изпращане на послания до подчинените си, изцяло посветен в политиката и планирането на разрасналата се терористична мрежа. Бин Ладен е имал под ръка ръководства на терористично обучение и множество книги, посветени на конспиративни теории, като "Кръвни линии на илюминатите" (The Bloodlines of the Illuminati) и "Тайните на Федералния резерв (Secrets of the Federal Reserve).

Тези документи бяха разсекретени след нашумялата и много коментирана статия на ветерана на разследващата журналистика Сиймор Хърш, който обвини правителството на Обама, че е подвело обществото за станалото преди, по време и след операцията на 2 май 2011 г.

След като убиват Би Ладен, американските командоси събират в пластмасови торби адио- и видеозаписи, ръкописи, писма, вестници и списания. Както съобщиха през март пред "Уолстрийт джърнал" публицистите Стивън Хейс и Томас Джоселин, освен това са иззети 10 хартдиска, почти 100 флашки и дузина мобилни телефони. Според авторите общият обем на трофеите е половин милион страници.

От американската разузнавателна агенция съобщиха, че през лятото ще бъдат публикувани други разсекретени материали.

До последния момент е готвил терористични атентати

От личните документи на Осама бин Ладен става ясно, той е готвил терористични атентати в САЩ и Европа до последния момент, преди да бъде унищожен от американските командоси.

В писмата до своите сподвижници той постоянно призовавал "да съсредоточат усилията върху убийствата на американци" и отбелязвал, че не вижда друг начин да бъде променена външната политика на САЩ. В същото време е планирал и лично е контролирал разработването на терористични операции в Европа. Така например в едно от посланията си наред с общите инструкции по осъществяване на "операции в чужбина" Бин Ладен писал за подготовката на нападение срещу "евреите в Дания". От документа личи, че става дума за американски евреи. "Ние изпратихме там група от трима души, чиято мишена трябваше да станат американци, но връзката с тях беше изгубена", писал той на свой сътрудник.

Заедно с това главатарят на Ал Каида се обръщал към мюсюлманите по целия свят с призиви да водят "свещена война против неверниците", на първо място срещу американците. В "Писмо до американския народ" той директно говорил за "война против Съединените щати". За тази цел Бин Ладен дори предлагал на своите съюзници, действащи на Арабския полуостров, да постигнат примирие с правителството на Йемен, за да имат възможност да се "концентрират върху Америка".

При това той се надсмивал над "войната с тероризма", обявена през 2001 г. от президента Джордж Буш-младши, и се удивлявал защо американските войски търсят оръжие за масово унищожение в Ирак, когато там няма такова.

В други възвания към "сунитите в Сирия", "мюсюлманските братя в Ирак" и "моджахедите в Сомалия" той излагал примерно същите планове за създаване на ислямски халифат на обширни територии от Близкия изток и Южна Азия, каквито сега се опитва да осъществява групировката "Ислямска държава".

Кореспонденцията на Осама бин Ладен с ръководителите на движението на талибаните от декември 2010 г. потвърждава, че тесните му връзки с тях се запазвали до самото му убийство от американските "тюлени".

Архивите на Бин Ладен разкриват, че Ал Каида се е готвила широко да отбележи в медиите 10-годишнината от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. в САЩ. За целта трябвало да бъдат изпратени редица изявления до тв канала "Ал Джазира", които да бъдат използвани в репортажи по случай годишнината.

Извънредна предпазливост

Списъкът с публикувани документи, открити в дома на Бин Ладен, включва стотици писма до членове на семейството и сътрудници, както и оценки за антиправителствените демонстрации в Египет, войните в Афганистан и Ирак и други тогавашни събития, отбелязва ДПА. Те са преведени от арабски език и показват, че лидерът на Ал Каида е спазвал най-строга конспиративност, опасявал се е от спецслужбите на САЩ и е проявявал извънредна предпазливост, особено при осъществяване на контакти със своите сподвижници. Той ги призовавал да не обсъждат в интернет никакви въпроси, свързани с дейността на групировката, и да използват за тази цел само куриери. Тези изисквания важели за най-близкото обкръжение на Бин Ладен, включително за неговите жени и деца.

Личната библиотека

Описвайки библиотеката на радикалния лидер, "Гардиан" посочва, че Осама е бил ненаситен читател с разнообразни интереси, вариращи от отношенията между религиозните общности в средновековна Испания, през икономиката на Франция през 30-те, до гафовете на американското разузнаване и Виетнамската война. В списъка с книги и други публикации, намерени в леговището му, фигурират автори като Ноам Чомски, преподавателят от Йейл Пол Кенеди, журналистът Боб Удуърд, книги, в които се твърди, че американските власти умишлено са позволили нападенията от 11 септември и няколко класици на модерната екстремистка литература, сред които Абдула Азам.

Макар да е живял в изолация от външния свят, Бин Ладен компенсирал това с четене на статии от американските списания Foreign Policy, Time и Newsweek. Те или са били разпечатани или изрязани от списанията. Сред тях има и статия на Time за курса на акциите на американския интернет-доставчик America On Line.

Главатарят на Ал Каида не е имал достъп но глобалната мрежа, но разполагал с карта на света и часовите пояси.

Сред неочакваните "находки" са инструкции за ползване на редакторските програми на Adobe, видеоиграта Delta Force Extreme 3, справочникът за видеоигри Gamespot, детско издание на рекордите на Гинес за 2008 г. и др. Както отбелязва американското разузнаване, вероятно не всичко открито в резиденцията на Бин Ладен е ползвано от него, а от други обитатели.

Американското разузнаване публикува списък от 39 книги на английски език в домашната му библиотека.

Книги за САЩ

Те показват, че е имал подчертан интерес към САЩ. Сред книгите са "Войните на Обама" от Боб Удуърд, "Възход и падение на великите свръхдържави" от Пол Кенеди, "Оксфордска история на съвременните войни", трактатът на ултралибералния американски линвист Наом Чомски "Хегемония или оцеляване. Американският стремеж към глобално господство", както и книгата на Уилям Блум "Разбойническа държава".

През 2006 г. интересът към книгата на Блум скочи рязко, след като Бин Ладен я препоръча и цитира в едно от своите изявления. В личната му библиотека има още редици книги с подобна насоченост.

Изключителен интерес към Франция

Особено впечатление прави изобилието на материали, посветени на Франция. Те са толкова много, че американското разузнаване ги публикува в отделна категория. Сред тях е обемният труд "Икономическите и социалните условия във Франция до 18 век", който излиза на френски през 1927 г. и през 2004 г. се появява в превод на английски, който е ползвал Бин Ладен. Той се е интересувал от доклад да преструктурирането на френската отбранителна промишленост, съставен от Конгреса на САЩ през 1992 г., от историята на френския ядрен арсенал (2009 г.), академични разработки за ролята на Франция в световната икономическа криза и за неравенството на заплатите в страната. Доклади, свързани с управлението на радиоактивните отпадъци във Франция и за корабни компании, намекват за терористичната дейност на Бин Ладен.

Популярен ислям

Макар в последните години от живота си Бин Ладен да се представяше като мюсюлманин богослов, който вдига джихадистите да правят атентати, а след това дава религиозна обосновка на действията им, ислямският раздел на домашната му библиотека съдържа удивително много популярни книги и брошури на тази тема.

Интерес предизвиква притежаван от Бин Ладен трактат, включващ следното предписание: "Убийството на невинни е едно от най-лошите и най-ужасни престъпления. Пророкът е забранил да се чупят костите на мъртви животни, а какво остава за убийството на невинни?"

Преимуществата на многоженството и желание за "съпруга в рая"

Радикалният лидер е притежавал ръководството "Какво трябва да знаем за исляма?", издадено от саудитско издателство. В него могат да се намерят стотици предписания на саудитската разновидност на исляма и включва раздел, посветен на задълженията на жените да се подчиняват на мъжете, както сексуалните преимущества на многоженството.

На този фон намерената лична кореспонденция на Бин Ладен разкрива почти неизвестна досега черта от характера му. В писмо до неназована жена, той я описва като "зеницата на окото ми и най-ценното нещо, което имам на този свят". След което допълва: "Ако искаш да се омъжиш, след като умра, не възразявам, но наистина искам да ми бъдеш съпруга в рая".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. brambar
    #2

    Тепърва трябва да се анализира личността на Бин Ладен. Това, което знаем, е от информацията, идваща от САЩ и Си Ен Ен. Общо взето много малко са запознатите с това, какво представлява Бин Ладен и за какво се е борил.

  2. Горскио
    #1

    Заглавието пак не съответствува на изложеното в статията. Човекът не изглежда ни най-малко "вманиачен" - спазвал е елементарни правила на конспирацията - нормално, защото животът му е зависел от това. Имал е и библиотека, чел е списания, включително и такива като Тайм и Нюзуик, които аз лично смятам за манипулативни и не бих си направил трува да чета.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.