Бин Ладен купил в Русия програма за достъп до компютрите на ЦРУ и ФБР

Международният терорист Осама бин Ладен вероятно е успял да се сдобие с компютърната програма Промис, която му предоставя достъп до информационните мрежи на американското правителство.

Това съобщи в. Вашингтон Таймс, цитиран от руския Известия.

Според изданията ако Бин Ладен наистина притежава програмата, която се използва и от ФБР и ЦРУ, той може да следи за действията на американските спецслужби, да получава секретна информация за стратегически обекти на САЩ, както и безпроблемно да пере пари. Не е изключено Ал Каида да е използвала Промис за подготовката на атентатите от 11 септември.

Според Вашингтон Таймс сподвижници на Осама бин Ладен купили програмата на черния пазар в Русия. Въпросният софтуер може би е попаднал в Руската федерация в резултат от действията на шпионина Робърт Хансен, получил миналата година доживотна присъда за шпионаж в полза на Русия. За продажбата на програмата на агенти на руското разузнаване Хансен получил около 2 милиона долара, съобщава strana.ru. Освен Промис Хансен може да е предал на руснаците и информация за кодовете за достъп до информационните бази на американските разузнавателни служби.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?