Бин Ладен може би си сменя местонахождението

Лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен може бе се готви да се премести от Пакистан в Афганистан, според източници, свързани с американското разузнаване, предаде Си Ен Ен.

Разузнаването е открило знаци от куриерска мрежа на Ал Каида и подсигурени къщи откъм афганистанската страна на границата, е казал източникът. Подобна мрежа може да е знак, че Осама се готви да напусне Пакистан.

Служители от Пентагона смятат, че терорист № 1 се укрива някъде из планините по границата между Афганистан и Пакистан, но не знаят точното му местонахождение. Според тях Осама бин Ладен е под нарастващ натиск, след като пакистанските сили, в близко сътрудничество със САЩ и някои от местните племена, контролиращи големи гранични райони, полагат усилия за издирването му.

Арабската телевизия Ал Джазира излъчи видеоматериал, показващ как близо 2000 души от племе в граничния пакистански район Уана са се присъединили към издирването на членове на Ал Каида под натиска на правителството.

Районът на Уана е като кораб и ние всички сме на борда, казва Нур Мохамед, представен от Ал Джазира като племенен вожд.

Американските военни твърдят, че усилията за завалянето на Бин Ладен нарастват. Пакистанските войски арестуваха 25 души при рейд от пакистанската страна на границата миналия месец. Не е ясно колко от задържаните са свързани с Ал Каида, но са открити паспорти, оръжие и документи, казаха пакистански военни служители.

Американският командир в Афганистан ген. Дейвид Бърно каза, че силите на САЩ и Пакистан действат от двете страни на границата, където от афганистанската страна вече има близо 11 000 войници.

Служители от Пентагона твърдят, че залавянето на Бин Ладен е само въпрос на време, посочва Си Ен Ен.

Талибаните управляваха по-голямата част от Афганистан от средата на 1990 -те години докато коалиционните сили не свалиха от власт фундаменталисткия ислямски режим през ноември 2001 г. Талибаните бяха дали убежище на Бин Ладен преди атаките срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Споделяне

Още от Свят