Бин Ладен обърна внимание на природните бедствия и климатичните промени

В разпространен в интернет аудиозапис Осама бин Ладен призова за подпомагане на пострадалите при наводненията в Пакистан мюсюлмани и предупреди за опасностите от промените в климата.

Посланието, поместено в ислямистки сайтове, е малко повече от 11 минути и е част от видео, в което са показани кадри с лидера на терористичната мрежа Ал Каида и от природни бедствия. Гласът на записа звучи като този на Бин Ладен, но автентичността му не е потвърдена засега.

Лидерът на Ал Каида призовава за оказване на по-голяма помощ на пострадалите от наводненията в Пакистан през август.

Правителствата на ислямските държави харчат повече пари за военни цели, отколкото за гражданите на собствените си страни, казва Бин Ладен и призовава за създаване на специална структура, която да помага на мюсюлмани, пострадали при природни бедствия и войни. Призивът за подкрепа е отправен и към богатите мюсюлмански семейства.

През август Пакистан бе сполетян от най-тежките наводнения в историята на страната, при които загинаха стотици хора, а около 8 милиона останаха без дом. По данни на ООН природното бедствие е засегнало около 21 милиона души, 12 милиона от които се нуждаят от спешна помощ.

Бин Ладен призовава мюсюлманите да планират по-добре жилищата и инфраструктурите в своите страни, като дава пример с бедните райони в Судан, Сомалия, Чад и Йемен, които се нуждаят от ефективно селско стопанство и пътища, за да подобрят качеството на живота, особено на децата.

Накрая той се спира на промените в климата и втори път призовава в послание да бъдат взети мерки по този проблем. "Огромните климатични промени засягат нашата (ислямска) нация и причиняват големи катастрофи в целия ислямски свят", отбелязва

Бин Ладен и посочва, че този феномен причинява много повече жертви от войните.

Френският вестник "Монд" посочва, че ако автентичността му се потвърди, това ще е първото послание на Осама бин Ладен от 25 март. Не е ясно на коя дата е направен записът, но лидерът на Ал Каида поздравява мюсюлманите по случай края на свещения за тях месец Рамазан - 10 септември.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?