Бин Ладен заплаши Израел с джихад

Лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен призова поддръжниците си към “свещена война” (джихад) срещу Израел в отговор на операцията на еврейската държава в ивицата Газа. Аудиообръщение, сочено за негово и озаглавено “Призив за джихад за спиране на агресията срещу Газа”, се появи в сряда в ислямистки интернет-сайтове, предаде Ройтерс.

“Бог ни е дарил с търпение да продължим по пътя на джихад още седем години, после още седем и още седем”, казва Бин Ладен. “Въпросът е ще може ли Америка да продължи войната с нас още няколко десетилетия? Фактите говорят за обратното”, продължава митичният лидер.

Според сочения за най-голям терорист в света заявява, че глобалната финансова криза води до отслабване на влиянието на САЩ в света, което, на свой ред, води до отслабване на техния съюзник Израел.

Заедно с призива за война с Израел, Бин Ладен остро критикува и ръководствата на арабските страни, които не разрешават на своите поданици да “освободят Палестинската земя”.

Това е третото изявление на лидери на Ал Кайда в подкрепа на палестинците от ивицата Газа. По-рано по същия повод изявления направиха вторият в йерархията на организацията Айман аз Зауахири и водачът на Ал Кайда в Ирак Абу Амар ал Багдади, които призоваха мюсюлманите да атакуват израелски и еврейски обекти по целия свят.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?