Биодизелът замърсява повече от очакваното

Проучване на холандски учени върху различните видове биогорива показва, че биодизелът замърсява околната среда много повече от очакваното. Това съобщава вестник "Морхен", цитират в кореспонденция на БТА от Брюксел. Вестникът се позовава на данните, предоставени от международната екологична организация "Грийнпийс", поръчала изследването.

Учените са доказали за първи път, че изкопаемите горива вредят по-малко на природата, ако се вземат предвид повече фактори при производството на биогоривата - количество на отделяните газове при изгарянето им, площи за засяване на културите, от които са добити, както и допълнително добавените химически вещества при тяхното производство.

Изследването показва, че най-чисти за природата са метанолът, произведен на основата на глицерин, както и биоетанолът, добит от дървесни отпадъци.

Електрическите двигатели се оказват едва на трето място в класацията за екологични средства за транспорт и то в случай, че токът, който ползват, е добит по "зелен" начин.

Изданието коментира, че тези резултати са "камък в европейското политическо блато", след като европейското законодателство насърчава използването на биогоривата все повече за сметка на традиционните източници на енергия.

Още от Greenpool

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?