Биодизелът замърсява повече от очакваното

Проучване на холандски учени върху различните видове биогорива показва, че биодизелът замърсява околната среда много повече от очакваното. Това съобщава вестник "Морхен", цитират в кореспонденция на БТА от Брюксел. Вестникът се позовава на данните, предоставени от международната екологична организация "Грийнпийс", поръчала изследването.

Учените са доказали за първи път, че изкопаемите горива вредят по-малко на природата, ако се вземат предвид повече фактори при производството на биогоривата - количество на отделяните газове при изгарянето им, площи за засяване на културите, от които са добити, както и допълнително добавените химически вещества при тяхното производство.

Изследването показва, че най-чисти за природата са метанолът, произведен на основата на глицерин, както и биоетанолът, добит от дървесни отпадъци.

Електрическите двигатели се оказват едва на трето място в класацията за екологични средства за транспорт и то в случай, че токът, който ползват, е добит по "зелен" начин.

Изданието коментира, че тези резултати са "камък в европейското политическо блато", след като европейското законодателство насърчава използването на биогоривата все повече за сметка на традиционните източници на енергия.

Споделяне

Още от Greenpool

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?