Биофермери негодуват, че ги режат от еврофинансиране

Производители на биологична продукция отказаха да участват организирания от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов пред ведомството му събор на българското земеделие. Това те сториха в знак на протест срещу дискриминацията, на която са подложени при одобряването на субсидиите по Програмата за развитие на селските райони до 2013 г., финансирана от Европейския съюз.

От Българската асоциация “Биопродукти“ се оплакаха, че срещат изключителни трудности при усвояването на предвидените евросредства. В същото време от държавния фонд “Земеделие“ пък отчитат слаб интерес и признават за затруднения, заради които ще се променят правилата за кандидатстване.

“Въпреки прокламираната нова политика за насърчаване на биологичното земеделие и многократните обещания за разрешаване на проблемите в тази област, ние не само че не виждаме държавна подкрепа (не е заделен и един лев от държавния бюджет за този сектор) а срещаме постоянни прегради при получаването на полагащите ни се европейски средства. Поради административни и волеви причини, до момента са усвоени малко над 1% от предвидените за периода 2007-2013 г. за България 455 млн. евро“, пишат биофермерите в открито писмо до Найденов.

Според организацията половината от тях все още не са получили полагащите им се средства за 2009 г., а на които е отказано субсидиране не знаят какви са мотивите за това, защото едва сега се получават уведомителните писма за 2008 г.

Биопроизводителите се наказват за най-дребни грешки, при това допускани основно от държавната администрация.

Ние сме подложени на най-голям брой проверки и като правило получаваме всички субсидии последни. Плащанията се задържат, за да може от тях да се приспадат евентуални, бъдещи санкции по мярката “Агроекология“, смятат от асоциацията.

Биофермерите допълват, че са безкрайно огорчени от отношението към най-отговорните за високото качество на околната среда и здравето на хората земеделски производители.

В бойкотираното от тях изложение пред сградата на агроведомството се включиха двадесет производителя на земеделска и преработена продукция. След като откри проявата министърът на земеделието Мирослав Найденов отчете пред журналистите, че за една година управление на ГЕРБ над половината от европейските пари, влезли в страната, са за земеделие. Той заяви, че въпреки кризата земеделието отбелязва ръст и е единственият сектор с положително търговски салдо от 4 процента.

Започналата реформа за безопасността и качеството на храните е сред водещите инициативи на ведомството, заяви Найденов. Стратегията за създаване на Агенция за безопасност на храните се очаква да бъде гласувана още тази седмица. Той изрази надежда министерството да успее в битката, "която започнахме срещу боклуците, които се предлагат ежедневно на нашия пазар, боклуците, които тровят нас и нашите деца". Министърът обеща безмилостен контрол по цялата верига на храните.

"Спряхме заменките, искаме да спрем и незаконната сеч. Искаме да управляваме този ресурс и да го завещаем на поколенията след нас, защото тези гори имат трансгранично значение", каза по повод подготвения проект за нов закон за горите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?