Биофермерите стягат нов протест, искат оставката на Порожанов

Биофермерите стягат нов протест, искат оставката на Порожанов

Биопроизводителите подготвят нов протест, след като нито едно от исканията им към момента все още не е изпълено. Това съобщиха от Българската асоциация "Биопродукти" (БАБ).

Биофермерите продължават да настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, промяна в наредбата за биопроизводство и създаване на Национален консултативен съвет по биологично земеделие с участието на всички заинтересовани страни.

Биопроизводителите протестираха в дъжда във вторник – 9 април пред сградата на Министерството на земеделието. Министър Порожанов не слезе при протестиращите, а те отказаха да се качат при него. Така пред журналисти Порожанов обяви, че диалог с тях има и не вижда причина да си подава оставката.

От асоциация "Биопродукти" посочват, че не са отишли на среща с Порожанов, защото разговори са водени многократно през последните месеци. Вместо обаче да се случи това, което е договорено, са се предприемали съвсем други стъпки и решения, които изобщо не са били коментирани с бранша.

"Недопустимо е цял един бранш да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда причини за протеста", посочват от БАБ.

От асоциацията посочват, че протестът им е бил подкрепен от други асоциации, колеги, приятели, граждани и потребители. "Това ни дава увереност, че нашият труд е оценен от обществото. Че нашите усилия и отговорност към околната среда и здравето на хората не остават незабелязани и ще намират все по-широка обществена подкрепа", е посочено в позицията.

По тази причина биофермерите започват организацията на нов протест. Декларират, че няма да се откажат, докато не постигнат исканията си.

Задават и няколко въпроси до Министерството на земеделието, храните и горите. Ето какви са те:

1. КОЙ в Министерство на земеделието, храните и горите взема решения относно политиката в областта на биологичното производство. Кои са ръководителите, експертите, които го съветват. С какво образование са те, с каква експертиза и с какъв опит в областта на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?

2. Министерството е истински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични продукти, пуснати на пазара, е взела БАБХ, отговорна за този контрол, през 2018 г. Какви са резултатите?

3. Министърът на земеделието обяви пред журналистите, че средствата за биологично земеделие към момента не са блокирани. Това не съвпада с информацията, която до момента сме получавали, свързана с препоръки на ЕК да не бъдат изплащани субсидиите до постигане на гаранции за ефективен контрол и прозрачност. Ако към момента няма блокиране на средства ЗАЩО ТОГАВА НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за плащания. Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни.

Споделяне

Още от Бизнес