Биолчев и Данаилов почти се прегърнаха за ботаническата градина в Балчик

Биолчев и Данаилов почти се прегърнаха за ботаническата градина в Балчик

Ректорът на СУ „Климент Охридски” Боян Биолчев и министърът на културата Стефан Данаилов сключиха във вторник временно примирие по въпроса за ботаническата градина в Балчик, която бе причина между двете ведомства да продължава  няколкогодишна война. 

Двамата се срещнаха в Министерството на културата, за да потърсят изход от ситуацията, след като неотдавна Министерският съвет даде за стопанисване близо 190 декара от дворцовия комплекс в Балчик на културното министерство, а на университета отпусна само 10 декара, колкото са насажденията в ботаническата градина плюс няколко помощни постройки.

Комисия от експерти ще определи правата и задълженията на министерството и на университета в Държавния културен институт - Културен център "Двореца" – Балчик, се договориха във вторник Биолчев и Данаилов. В комисията ще влязат ботаници, паркостроители и специалисти по паметниците на културата.

Университетът ще предложи своите кандидати в четвъртък, съобщи проф. Биолчев и уточни, че още в сряда ще предложи на Академичния съвет да бъде свален протестният плакат от сградата на университета, който стои там ог деня, когато бе прието министерското решение.

Желанието на Министерството на културата е да сътрудничи и да не ощетява никого. Основната ни цел е да съхраним уникалния парк и паметниците на културата, които са на неговата територия, отбеляза министър Данаилов.

Той посочи, че в по-далечен план остават в сила предложенията на министерството да подкрепя научната и учебната дейност на университета в дворцовия комплекс, организирането на семинари и други прояви, които бе обещал като компенсация за претенциите на висшето училище към парка.

Надяваме се с решението на комисията да изпреварим другите административни дейности по казуса, каза ректорът на СУ, който бе загърбил войнствеността си, изразена с ярки фрази непосредствено след приемането на решението на кабинета, с което ботаническата секция на университета бе свита в една десета част от дворцовия парк .

Все пак Биолчев заяви, че докато университетът няма юридическа сигурност, няма да бъде оттеглена жалбата до Върховния административен съд, внесена миналия понеделник, против решението на Министерския съвет. Според ректора опасно е, ако се получи прецедент -  МС да прехвърля територии от една държавна институция на друга.

Стефан Данаилов отново опроверга информации в пресата, че се правят планове за застрояване на територии от Двореца.

Още като председател на Комисията по културата в парламента отхвърлих категорично подобни идеи. В комплекса не е възможно да се строи, защото от 2005 г. е защитена територия, обясни министър Данаилов.

Касата за посещенията в дворцовия комплекс и Ботаническата градина трябва да е една, смятат Данаилов и Биолчев. Според тях няма да има проблеми с туроператорите, тъй като и СУ, и МК изпълняват ангажиментите си по сключените договори.

Споделяне

Още по темата

Още от България