Биологични отпадъци внесени незаконно в Русе от Германия

Опасни биологични отпадъци са внесени от Германия в Русе през Дунав мост. За това алармира в петък народният представител от ДСБ ген. Атанас Атанасов. За случая са били известени преди 3 дни кметът на Община Русе, а преди седмица служителите от служба “Сигурност” при РДВР - Русе.

Опасният товар е бил превозен от два камиона с ремаркета, са собственост на добричката фирма “Империал”. Те са пресекли ГКПП “Дунав мост” на 20 март и на 11 април. Пътували са от Германия, сочи фактура за плащане на стойност 4400 лв. Сигналът до депутата е подаден от служител на МВР, който е разопаковал част от балите и е получили обриви по ръцете. Мъжът е потърсил и медицинска помощ. При отварянето на едната бала се е разхвърчала кръв имало е още абокати, спринцовки, системи и банки. Това най-вероятно са биологични отпадъци-човешки или животински, казаха пред Дарик радио д-р Бисер Начев и д-р Теодора Константинова, проверили случая.

Съществува опасност отпадъците да бъдат изхвърлени на русенското сметище и това носи риск за зараза на гражданите, алармира ген. Атанасов. Товарите от камионите все още се намират в склад на  фирмата концесионер по чистотата на Русе - “Шеле”, която е със седалище Германия, въпреки че от една седмица е уведомен и директорът на РДВР-Русе майор Светослав Първанов.

За вноса на болнични отпадъци се изисква специално разрешение от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), на чиято територия ще се разположат. Такъв документ трябва дори и само при транспортирането им през дадена община. От РИОСВ-Русе обаче твърдят, че не им е искано такова разрешение и те не са давали документ. В екоинспекцията не е постъпвал и сигнал от граничната полиция за такъв товар, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Ако балите бяха засечени на “Дунав мост” без документи, би трябвало да бъдат задържани от органите. Не стана ясно обаче правила ли е РИОСВ-Русе проверка в склада на “Шеле”. Такава е извършена на сметището и се е установило, че там болнични боклуци няма.

Кметът на Русе Божидар Йотов потвърди, че знае за случая с биологичните отпадъци от понеделник по анонимен сигнал на граждани. Още същия ден той е информирал служба Сигурност към РДВР Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Йотов смята, че общината не може да остане безучастна към внасянето на такива отпадъци. Същевременно той заяви, че няма никакви правни възможности да извърши проверка във фирма "Шеле", където са складирани отпадъците, тъй като тя е частна германска фирма. От РДВР-Русе са изпратили едва в петък дознател, за да започне проверка на случая.

Антон Атнонов, ръководител на “Шеле-Русе”, съобщи пред БНР, че отпадъците са внесени от тервелската фирма “Юнион Консулт” и допълни, че  неговата фирма не носи отговорност за съдържанието на балите. Антонов е уведомил вносителите, че в една от балите са намерени биологични отпадъци. Според него в разпечатаната бала е имало системи, но не и спинцовки. “Информирали сме фирмата, да дойдат и да търсят с н-ската страна начин как да си го връщат, какво ще го правят...”, каза той. Шефът на “Шеле-Русе” каза, че не е информиран техен служител да е получавал обрив след досег с отпадъците.    

Споделяне

Още от България