Биолози откриха сред прилепи в Китай коронавирус, близък до SARS-CoV-2

Биолози откриха сред прилепи в Китай коронавирус, близък до SARS-CoV-2

Учени от Китай и Австралия направиха мащабен преглед на коронавирусите, поразяващи прилепите в южната част на Китай и откриха четири близки до SARS-CoV-2, като един от тях - RpYN06 е с почти идентична структура на генома на новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването за публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"Изследвахме повече от четиристотин образци от представители на 23 вида прилепи, обитаващи един от регионите на провинция Юнан. Успяхме веднага да изолираме четири досега непознати коронавируси, сходни със SARS-CoV-2 и три патогена, близки до причинителя на атипична пневмония", пишат авторите на статията.

Появата на вируса SARS-CoV-2, който предизвика настоящата пандемия, все още е обект на спорове сред биолозите. Учените не могат да определят точно къде и кога е възникнал този вирус и кои животни са го пренесли на хората.

Ситуацията се усложнява и от това, че предшественик на SARS-CoV-2 вероятно е започнал да се разпространява сред прилепите в Източна Азия относително отдавна, още в средата на миналия век. На фона на множеството вируси и голямото видово разнообразие в региона, този факт пречи на бързото установяване на еволюцията на причинителя на Covid-19.

Молекулярни биолози под ръководството на проф. Едуард Холмс от университета на Сидни, Австралия правят първото мащабно изследване на патогените, поразяващи прилепите в провинция Юнан, откъдето вероятно произхожда и SARS-CoV-2. Те изследвали проби от прилепи, събрани в периода май 2019 г.-ноември 2020 г.

Следи от коронавируси са открити в 40 на сто от пробите. Сред тях имало както бетакоронавируси, към които се отнася SARS-CoV-2, така и алфакоронавируси, каквито са причинителите на настинката, гастроентерита и болести по кучетата и котките. Малка част от откритите вируси били познати на учените, но преобладаващата част досега не са изследвани.

Анализът на генома на четири от бетакоронавирусите показал, че те са близки до SARS-CoV-2. Един от тези вируси - RpYN06 е максимално близък по структура на генома с човешката версия на SARS-CoV-2. Много от гените на RpYN06 са почти напълно идентична структура с тези на SARS-CoV-2.

Според учените от екипа на проф. Холмс бъдещите изследвания ще покажат как тези бетакоронавируси са еволюирали, за да проникват в човешките клетки.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?