Бионична ръка позволява на пациента да усеща

Денис Або по време на лабораторните тестове.

Учени създадоха бионична ръка, която позволява на хора с ампутирани крайници да изпитват истински усещания на пръстите си, предаде ББС в четвъртък.

Датчанинът Денис Або, който загубил лявата си ръка по време на пожар преди почти десетилетие, е получил бионична ръка, която е била свързана с нервите на горната част на крайника чрез операция в Италия. Мъжът определя ръката като "невероятна". По време на лабораторни тестове той успял със завързани очи да различава формата и повърхността на хванати в бионичната ръка предмети.

Протезата е разработена от международен екип, включващ експерти от Италия, Швейцария и Германия, след които и специалисти по роботика.

"Беше невероятен момент, когато след безкрайни часове на тестове Денис се обърна към нас и каза с невярващ глас: Това е магия! Мога да усещам захвата на липсващата ми ръка!, разказва доктор Станиса Распопович, биоинженер от швейцарския Федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана, който е сред участниците в проекта.

"За пръв път човек с ампутиран крайник получава чрез протеза усещане за докосване в реално време", допълва професор Силвестро Мицера от същия институт, който работи и в италианския университет по биороботика "Сейнт Ана" в Пиза.

Екипът учени са разработили компютърен алгоритъм, който успява да трансформира сигналите от допира на електронните сензори на протезата до предметите в импулси към нервите на ръката и оттам мозъкът разпознават усещанията.

При операцията в Рим четири електрода са имплантирани към нервите в горната част от ръката на пациента и после са свързани със сензори в пръстите на протезата, което позволява усещането да се регистрира веднага от мозъка.

36-годишният Денс Або е прекарал месец в лабораторни тестове и разказва, че е успявал да различи какво държи в бионичната си ръка, без да гледа. "Беше невероятно да мога да усещам на сляпо дали държа твърди или меки предмети, дали са кръгли или квадратни", казва пациентът.

Бионичната ръка все още е прототип и трябва да мине допълнителни клинични тестове. Або е претърпял и втора операция по премахването на устройството.

"Той е герой", заяви професор Раоло Росини, невролог от Университетската болница "Аугостино Джемели" в Рим. "Той ни даде месец от живота си и преживя две операции, за да се тества устройствата, много сме горди с него", добавя Росини.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?