BioNtech работи по иРНК ваксина срещу малария

Основателите на BioNtech

Фармацевтичната компания BioNtech, която заедно с Pfizer разработи ваксина срещу коронавируса, каза, че иска да използва същата иРНК технология и в борбата срещу маларията, предаде Асошиейтед прес.

Базираната в Германия компания иска да започне клинични изпитания за безопасна и високо ефективна ваксина срещу малария до края на годината. BioNtech освен това каза, че иска да установи предприятие за производството на иРНК ваксина в Африка, която е сред регионите, които все още не получават достатъчно дози от ваксините срещу коронавируса. Сега BioNtech работи с партньори, за да проучи как може да изгради подобни производствени способности. Когато такова предприятие бъде построено, то ще може да произвежда различни иРНК ваксини.

BioNtech и Pfizer обявиха, че ще доставят 1 милиард дози от ваксината си срещу коронавируса на страни със среден и нисък доход тази година и още 1 милиард догодина. Миналата седмица двете компании обявиха, че южноафриканската фирма Биовак инститют ще стане първата на африканския континент, която ще започне да произвежда тяхната антикоронавирусна ваксина.

BioNtech преди това каза, че работи и по кандидат за ваксина срещу туберкулозата, като клиничните изпитания са планирани за догодина. Компанията работи и по няколко препарата за лечение на рак.

Споделяне

Още от Свят