Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Биоразнообразието в ЕС намалява с една трета въпреки евромилиардите

Мерките не са ефективни, а методите са отчитането им не са надежни, сочи Европейската сметната палата

1 коментар
Биоразнообразието в ЕС намалява с една трета въпреки евромилиардите

Изливаните милиарди евро в различни мерки по Общата селскостопанска политика (ОСП) с цел запазване на биоразнообразите не са ефективни, а методите за  проследяване на ефекта и не са надежни. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) публикуван на 5 юни, когато се отбелязва Световния ден на околната среда, на който се чества и биологичното разнообразие (Специален доклад № 13/2020 "Биологичното разнообразие в земеделските земи продължава да намалява въпреки приноса на ОСП").

Биологичното разнообразие в земеделските земи намалява въпреки мерките предприети от Европейския съюз по Общата селскостопанска политика са десетки милиарди евро. Интензивното селско стопанство продължава да е основна причина за загубата на биоразнообразиеот десетилетия и тенденцията не може да бъде обърната засега, е посочено в доклада.

Одиторите са установили пропуски в стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2020 г. и в координацията ѝ с ОСП.

Освен това извършваното от Европейската комисия проследяване на разходите по линия на ОСП по отношение на биологичното разнообразие не е надеждно, а по-голямата част от финансирането по ОСП има слабо положително въздействие върху него.

Някои схеми на ОСП имат по-голям потенциал да подобрят биологичното разнообразие, но ЕК и държавите членки са предпочели варианти със слабо въздействие, смята Европейската сметна палата.

Биологичното разнообразие в земеделските земи се отнася до дивите животни (а не до добитъка), като например дребни бозайници, птици и насекоми, естествената растителност върху пасища, обработваемата земя и трайните насаждения, както и до видовете, обитаващи почвата.

Ролята на ЕС за опазването на биологичното разнообразие е от решаващо значение, тъй като ЕС определя екологични стандарти и съфинансира повечето от разходите на държавите членки за селско стопанство.

За периода 2014-2020 г. ЕК планира да изразходва 86 млрд. евро (около 8 % от дългосрочния бюджет на ЕС) за биологично разнообразие, включително 66 млрд. евро от ОСП.

Биоразнообразието е намаляло с една трета за 30 години

В Европа броят на животинските видове и тяхното многообразие в земеделските земи намаляват в продължение на много години. От 1990 г. насам популациите от птици, живеещи върху земеделски земи, и полските пеперуди, които представляват добър показател за промените, са намалели с повече от 30 %.

Интензивното земеделие, което продължава да бъде основна причина за обедняването на биологично разнообразие, е довело до спад на изобилието и разнообразието на естествената растителност, а оттук и на животните.

През 2011 г. ЕКприе стратегия за предотвратяване на загубата на биологично разнообразие до 2020 г. Тя се ангажира да увеличи приноса на селското и горското стопанство за запазване на биологичното разнообразие и за постигане на "измеримо подобрение" в природозащитния статус на засегнатите от селското стопанство видове и местообитания.

ОСП не противодейства на намаляващото биоразнообразие

Одиторите направиха оценка дали ОСП е спомогнала за по-доброто опазване на биологичното разнообразие в земеделските земи и дали ЕС е постигнал напредък в постигането на набелязаните си цели. Предвид това те посетиха Кипър, Германия, Ирландия, Полша и Румъния.

"До момента ОСП не се оказа в състояние да противодейства на намаляването на биологичното разнообразие в земеделските земи, което представлява сериозна заплаха както за селското стопанство, така и за околната среда", заяви Виорел Щтефан, член на ЕСП, отговарящ за доклада.

"Предложението за ОСП за периода след 2020 г. и стратегията за биологичното разнообразие до 2030 г. имат за цел да подобрят способността на ОСП да реагира на предизвикателства като загубата на биологично разнообразие, изменението на климата или приемствеността между поколенията, като същевременно продължава да подкрепя европейските земеделски стопани за постигането на устойчив и конкурентоспособен селскостопански сектор", допълни тя.

Одиторите констатират, че в стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2020 г. не са определени измерими цели за селското стопанство, което затруднява оценката на напредъка и изпълнението на финансираните от ЕС действия.

Освен това съществува слаба координация между политиките и стратегиите на ЕС в областта на биологичното разнообразие, което е довело например до неспособност за справяне с намаляването на генетичното разнообразие, което е част от биологичното разнообразие.

ЕК ползва ненадежни методи за оценка на мерките

Директните плащания по линия на ОСП представляват около 70 % от всички разходи на ЕС в областта на селското стопанство, но начинът, по който ЕК проследява разходите по линия на ОСП в полза на биологичното разнообразие,не е надежден, тъй като надценява приноса на някои мерки за биологичното разнообразие.

Освен това тяхното въздействие върху биологичното разнообразие в земеделските земи е ограничено или неизвестно, смятат одиторите.

Въпреки че някои изисквания за директните плащания, по-специално "екологизирането" и "кръстосаното спазване", имат потенциал да подобрят биологичното разнообразие, ЕКи държавите членки са предпочели варианти със слабо въздействие, като например междинните култури или културите, които обогатяват почвата с азот.

Одиторите са установилиоще, че схемата за санкции във връзка с кръстосаното спазване не е оказала ясно въздействие върху биологичното разнообразие в земеделските земи и потенциалът на екологизирането не е бил развит в достатъчна степен.

Програмите за развитие на селските райони имат по-голям потенциал по отношение на биологичното разнообразие в сравнение с директните плащания, и по-специално тези, които подкрепят благоприятни за околната среда земеделски практики и надхвърлят съответните правни задължения.

При все това държавите членки рядко използват мерки с голямо въздействие, като например схеми, основани на резултатите, като предпочитат "светлозелени" схеми, които са с по-облекчени изисквания и не толкова полезни за околната среда, но се радват на по-голяма популярност сред земеделските стопани, смятат от Европейската сметна палата.

Одиторите препоръчват на Европейската комисия да координира по-добре стратегията за биологичното разнообразие до 2030 ги да засили приноса на директните плащания и развитието на селските райони.

Освен това се препоръчва още Еврокомисията да проследява по-точно разходването на бюджета и да разработи надеждни показатели за оценка на въздействието на ОСП.

ЕС и държавите членки са подписали Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие през 90-те години на миналия век, а през 2010 г. се ангажираха с целите от Аичи за 2020 г. През януари 2020 г. Световният икономически форум определи загубата на биологично разнообразие като една от петте най-големи като вероятност и въздействие заплахи, пред които е изправен светът. През май 2020 г. ЕК публикува своята стратегия на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Горскио
    #1

    Ами то е така с всичко в ЕС. “Изливат се” милиарди [новонапечатани] евра и нищо. Не щеш ли обща аграрна политик, не щеш ки иновации, не щеш ли конкурентноспособност, не щеш ли околна среда... Усвояваме ли усвояваме... Добре, че е Евростат, та се отчита ефект. За съжаление за биоразнообразиет и Европейският статистически институт не може да помогне...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.