Биоцентралата в село Труд временно е спряна след 2 години протести

Биоцентралата в село Труд временно е спряна след 2 години протести

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив спря временно дейността на биоцентралата в пловдивското село Труд, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това става след две годишни протести на жителите на селото срещу обгазяването му. Преди четири дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посети селото и обеща да лобира пред колегата си Емил Димитров биоцентралата да бъде спряна, защото има риск за здравето на хората.

"Всички граждани на територията на страната ни трябва да се чувстват комфортно, да дишат чист въздух, а властите трябва да гарантират това тяхно право", каза министър Ангелов миналата седмица. Той уточни, че е запознал и премиера с този проблем.

От години жителите на село Труд се оплакват от остра задушлива миризма, която според тях е следствие от централата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез използването на биомаса - растителни и животински отпадъци.

Отговорните институции - МОСВ и РИОСВ - Пловдив обаче твърдяха, че не са установени никакви нередности, а замерванията на въздуха не показват отклонения в нормите. Така излизаше, че няма никаква задушлива миризма, а хората едва ли не си фантазират и лъжат.

Собственикът на съоръжението Яков Джаров пред БНР преди дни заяви, че биоцентралата е изградена при спазване на всички нормативни изисквания и няма никакви установени нарушения. Той твърдеше още, че не е получил никакви предписания за отстраняване на констатирани нарушения и от медиите научава за това.

И МОСВ усети задушливата миризма

Сега МОСВ обърна позицията си и съобщи, че РИОСВ - Пловдив е издала принудителна административна мярка (ПАМ), с която се спира дейността на биоцентралата. Това ще бъде факт "докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки, за да не се изпускат при никакви обстоятелства миризми и газови емисии от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и докато не се получи потвърждение от министъра на здравеопазването, че няма опасност за здравето на хората".

Временната мярка се налага за да се предотврати "увреждане на човешкото здраве поради разпространението на миризми от дейността на предприятието", се казва в съобщението на МОСВ.

"Актът се издава след извършени проверки на РИОСВ - Пловдив, в това число във връзка със сигнали на граждани и организации, които установяват наличие на миризми, характерни за производствената дейност на обекта", твърдят сега от РИОСВ - Пловдив.

Преди около месец напрежението в село Труд ескалира и гражданите завардиха входа на РИОСВ в Пловдив и поискаха оставката на ръководството му след поредното обгазяване.

Нарушенията

След намесата на здравния министър и на областния управител РИОСВ - Пловдив откри нарушения в биоцентралата. Сред тях са, че няма съоръжение за отделен прием на различните видове суровини - растителни и животински.

Перколатната вана за подготовка на суровините, когато се използват животински отпадъци не е покрита с отдушник и биофилтър. Освен това не се прави термична обработка на животинските суровини, както е според европейското законодателство, установи РИОСВ.

Липсва и място за измиване и дезинфекция на превозните средства, които извозват суровините. Обектът няма и регистриран водоизточник за битови и производствено-технологични нужди. Използваните кубици вода са повече от разрешените и не се заустват отпадъчните води, констатира още РИОСВ.

Предприятието не разполага и с достатъчен обем за съхранение на отпадъчната суровина в периода, в който не може да се наторява земеделска земя. Съгласно инвестиционното намерение на максимално допустимото дневно количество суровина е 96 тона, което означава, че предприятието трябва да има разполагаем обем 12-15 хиляди куб. метра за съхраняване на остатъчните продукти след ферментацията за срок от 180 дни.

Кантарът в предприятието от януари 2020 г. не е проверен и калиброван, установи още РИОСВ.

Въпреки препоръката от Министерството на здравеопазването от 2017 г. с цел опазване на човешкото здраве да се инициира процедура по ОВОС, такава не е направена и до ден днешен.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?