"Биовет" ще стори нов завод в Разград за 400 млн. лв.

"Биовет" ще стори нов завод в Разград за 400 млн. лв.

Компанията за производство на лекарства за ветеринарната медицина "Биовет", която е собственост на братя Домусчиеви, ще строи нов завод в Разград за 400 милиона лева. Това съобщи Министерството на икономиката, след като икономическият министър Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас "А" на изпълнителния директор на компанията Ангел Желязков.

Инвестиционният проект на "Биовет" е за нов завод за разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в  Разград за собствени нужди, е посочено в съобщението.

Ефектът от инвестицията ще е разкриване на 350 нови работни места.

През септември 2019 г. "Биовет" откри нов завод в Пещера. Инвестицията в него беше 300 млн. лв., като 200 млн. лв. от тях са кредит от Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер". С новия завод в Пещера капацитетът на "Биовет" за производство на ветеринарни продукти в България се увеличи и компанията отбеляза 15% ръст на продажбите през 2019 г. спрямо година по-рано.  

За последните 12 месеца са сертифицирани инвестиционни проекти за над 1.6 млрд. лева, посочи Лъчезар Борисов.

По думите му с този проект само от началото на годината по Закона за насърчаване на инвеститорите 9 проекта са сертифицирани като първокласни (клас А). Общият размер на планираните инвестиции по тях е над 577 млн. лв., а новите работни места, които ще бъдат отворени са близо 1000.

Осем от проектите ще бъдат реализирани извън София. Шест от тях са в преработващата промишленост, а пет проекта са във високотехнологични производства и услуги.

В процес на сертифициране са още нови проекти, по които ще бъдат инвестирани още 400 млн.лв., посочват от Министерството на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?