Биоземеделието става приоритет на агроминистерството

Балансирано развитие на отраслите и стимули за малки селски ферми, са сред останалите задачи на Десислава Танева

Танева представи екипа си, в който влизат и (отляво надясно)  Цветан Димитров, Васил Грудев и Иван Станков, сн. БГНЕС

Биологичното земеделие и продължаващата подкрепа за животновъдството и растениевъдството ще са приоритетите в работата на новия екип на Министерството на земеделието и храните. Това обяви в четвъртък агроминистърът Десислава Танева, която представи своите заместници и съветници. Тя каза още, че очаква до края на годината новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) да бъде одобрена от Брюксел, за да бъдат отворени мерките за финансиране още в началото на 2015 г., както и да бъдат спасени 1.7 млрд. лв. извършени от държавния бюджет плащания по старата програма, които още не могат да бъдат възстановени от Брюксел заради това, че не са проверени и потвърдени от сертифициращ орган.

Танева обясни, че разчита с очертаните приоритети да се навакса неравномерното развитие на отделните сектори в земеделието. Освен това точно тези отрасли не са били достатъчно подпомогнати в първия програмен период.

По думите ѝ ще се води политика на балансирано земеделие, ще се подкрепя диверсификация на отделните производства, ще се работи за конкурентоспособно земеделие. Целта на земеделското министерство е да се постигне устойчиво развитие на селските райони и да се подпомогнат малките и средни ферми, за да спре и обезлюдяването на малките населени места.

Няма да бъдем щедри на обещания, най-голямото ни желание е да сме щедри на изпълнени ангажименти, които сме поели, заяви още Танева.

Сред другите си приоритети тя обяви стартирането на ПРСР 2014-2020 най-сетне през следващата година. "Когато бяхме в опозиция в 42-тото НС се казваше колко всичко е добре, кога е изпратено и т.н. Програмата беше върната с над 400 бележки, след всички хвалебствени слова, които слушахме за тази програма”, каза земеделският министър.

По думите ѝ след направената от служебния агроминистър Васил Грудев, който сега стана неин заместник, половината от бележките на Брюксел по програмата са приключени. Самият Грудев коментира, че амбицията е "максимално бързо затваряне на тези 426 бележки на ЕК, така че да имаме едно неофициално одобрение от страна на ЕК на определени мерки, които да стартират в началото на следващата година"

По думите на Танева оптимистичният вариант е за загуба на 90 млн. евро по старата програма за селските райони. Тя очаква се надява също да има избран сертифициращ орган за плащания по ПРСР след произнасяне на Върховния административен съд по процедурата за избор на такава фирма.

Танева обяви и ресорите на своите заместници. Васил Грудев ще отговаря за европейската политика и програма за развитие на селските райони, Цветан Димитров, който бе зам.-министър в предишното правителство на ГЕРБ, отново поема животновъдството, а в добавка и растениевъдство и безопасност на храните, а Георги Костов, също зам.- министър в предишния мандат на ГЕРБ и в служебното правителство на Георги Близнашки, ще отговаря отново за горите.

Земеделският министър ще има четирима политически съветници от различни партии. Това са Любен Татарски от ГЕРБ, Румен Христов от Реформаторския блок., проф. Иван Станков от АБВ, който бе агроминистър в служебния кабинет на Марин Раков миналата година, и Петър Петров от Патриотичния фронт.

Споделяне

Още от Бизнес