БИПИ призова депутатите да обявят навреме номинациите си за ВСС

БИПИ призова депутатите да обявят навреме номинациите си за ВСС

Народните представители да не чакат до последния момент, а да обявят номинациите си за парламентарната квота на Висшия съдебен съвет възможно най-рано. Този призив отправи в четвъртък Българският институт за правни инициативи (БИПИ). Организацията е изпратила отворено писмо до председателите на парламентарните групи в Народното събрание по повод предстоящото издигане на кандидатури за 11-членната квота на парламента за Висшия съдебен съвет (ВСС). Правилата за номиниране бяха приети преди ден в пленарна зала.

От БИПИ настояват депутатите да "посочват изрично данните и информацията за пътя, по който са достигнали до конкретните имена; да не разчитат на имена, подхвърлени в неформална обстановка, а да проверят активно предложенията и сами да търсят активно кандидати, които да бъдат не само добри професионалисти, но и личности с почтеност и мисъл за съдбата на съдебната система и хората заети в нея".

"Подобни действия от Ваша страна като народни представители биха били реална заявка за повишаване на доверието в Народното събрание, предвид недостойно ниското му ниво, което предишните състави имаха именно поради задкулисно взимане на решения за назначения", пише организацията.

Излишно е да се обяснява важността на този избор, заявяват още от там.

Неколкократно и в докладите на ЕК бе посочено значението, което се отдава на начина, по който ще бъдат избрани следващият ВСС и наследникът на председателя на Върховния административен съд. Мандатът на сегашния ВСС изтича в началото на октомври, а на Георги Колев - през ноември.

Организацията също така се надява, че ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент в предизборната си кампания да консултира с професионалните общности своите предложения за членове на ВСС и да даде възможност за публично изслушване с участието на всички заинтересовани страни. БИПИ припомни, че управляващите са обещали да обявят кандидатурите си достатъчно рано и се надяват, че това няма да остане "само предизборна стръв, а ще бъде изпълнено с реално съдържание".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?