"БиПи" ще плати още близо 21 млрд. долара за замърсяването на Мексиканския залив

"БиПи" ще плати още близо 21 млрд. долара за замърсяването на Мексиканския залив

Петролната компания БиПи (BP) ще плати 20.8 млрд, долара глоби заради разлива в Мексиканския залив преди пет години, което е най-голямата подобна сделка с една компания в историята на САЩ, предаде "Ройтерс".

Споразумението е допълнение към 43.8 млрд. долара, които компанията вече задели за наказателни и граждански санкции и разходи за почистване. Компанията заяви, че общата сума за глоби за разлива преди данъци вече е около 53.8 милиарда.

Над три милиона барела петрол се изляха в морето за 87 дни след експлозията на нефтената платформа "Дийпуотър хорайзън" на 20 април 2010 г., при която загинаха 11 работници.

Правосъдният министър Лорета Линч определи постигнатото споразумение като "силен и подходящ отговор на най-тежкото екологично бедствие в американската история". "БиПи" получава наказанието, което заслужава, като същевременно предоставя важно обезщетение за вредите, които причини на околната среда и икономиката на региона на залива", допълни тя.

Предстои сделката да се обсъди публично и да бъде одобрена от съда.

Общият размер на сега обявените санкции е по-високи от договорените през лятото 18.7 млрд. долара.

Парите, които ще бъдат изплатени на федералното правителство, пет крайбрежни и стотици общини през следващите 18 години, ще финансират възстановяването на околната среда и програми за икономическо развитие.

В основата на споразумението са 7.1 млрд. долара глоби за нанесени щети на природните ресурси, 5.5 млрд. долара заради замърсяването на водите и 4.9 млрд. долара обезщетения към отделните щати.

С това споразумение "БиПи" ефективно урежда всички големи претенции от разлива. Предишните споразумения включваха и фонд от 7.8 млрд. долара за компенсации на лица, които претендират за икономически вреди от разлива.

Други споразумения бяха сключени с подизпълнителите на сондажа "Трансоушън" (Transocean) и "Халибъртън" (Halliburton).

След новината за сделката акциите на британската компания поскъпнаха с близо 3% на борсата в Ню Йорк до 33.45 долара. Инвеститорите похвалиха споразумението, както по същество сляга край на исковете, които биха могли да бъдат за много по-големи суми.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?