"БиПи" смята да стане акционер в газопровода ТАНАП

"БиПи" смята да стане акционер в газопровода ТАНАП

Британската компания "БиПи" (ВР) смята да стане акционер в Трансанадолския газопроводен проект ТАНАП ( TANAP), като купи част от дела на азерската СОКАР, съобщи пред турската агенция "Анадола" представителят на "БиПи" в Турция Бад Факрел.

"Проектът ТАНАП е от интерес за целия регион, затова го поддържаме. "БиПи" получи предложение от СОКАР да придобие част от дела ѝ и и ние смятаме да се включим", каза Факрел. Той обаче не уточни какъв процент в бъдещия газопровод може да вземе компанията.

В момента в него участват държавната азерска компания СОКАР с 80 на сто, останалият дял е на турската БОТАШ. Преди време от СОКАР заявиха, че проектът ТАНАП е заинтересован да привлече нови участници, разполагащи със собствени обеми природен газ, и в момента се водят преговори за преразпределение на азерското акционерно участие в газопровода. Все пак Азербайджан смята да запази за себе си контрола върху тръбата, чийто капаците се планира да е 16 млрд. куб. м годишно. От тях 6 млрд. куб. м се предвижда да остават в Турция, а останалите количества да се транспортират до Европа. Капацитетът на "Набуко-Запад", който ще тръгва от българо-турската граница през Румъния, Унгария до Австрия и който се разглежда като продължение на ТАНАП, е 10 млрд. куб. м.

Факрел отбеляза, че въпросът за дела на "БиПи" в ТАНАП  ще бъде обсъждан и окончателното решение за това ще бъде взето в средата на 2013 г.

Тогава се очаква да стане ясно и кой маршрут предпочита операторът на находището "Шах Дениз 2"  в Каспийския регион за доставки на суровината в Европа. Претенденти са проекта за газопровода "Набуко-Запад", , и Трансадриатическият газопровод(ТАП), който трябва да свърже гръцкия град Солун с южноиталианския Бриндизи, минавайки през Албания.

"БиПи" и БОТАШ участват в консорциума от седем компании, разработващ залежите в "Шах Дениз 2".
Факрел коментира още, че проектите ТАНАП и руския "Южен поток" не се конкурират помежду си, тъй като и двата проекта са необходими за осигуряване на енергийните доставки в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес