БИПИ: За 100 дни Гешев може да се похвали с медийното си присъствие

БИПИ: За 100 дни Гешев може да се похвали с медийното си присъствие

В първите 100 дни като главен прокурор Иван Гешев може да се похвали със сериозно медийно присъствие, но не и с изпълнение на някои от целите, които сам си постави пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се казва в анализа на първите 100 дни на новия главен прокурор, направен от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Организацията припомня, че е задала въпрос на Иван Гешев по време на изслушването му пред ВСС за най-важните неща, които планира за първите 100 дни на поста.

Той e отговориl: "Аз не кандидатствам за политическа длъжност, за да очаквам някакъв толеранс и съм сигурен, че няма да го получа".

В същото време прокурорът е посочил най-важното, което би направил. Това е формирането на своя екип и "продължаване на действията по оптимизиране на районните прокуратури".

Част от районните прокуратури трябваше да бъдат закрити и трансформирани в териториални отделения от 1 януари 2020 г.

БИПИ казва, че Гешев е изпълнил първата си цел като е създал управленския си екип. При втората цел нещата не изглеждат толкова успешни, сочи анализът на БИПИ.

Организирацията разглежда заседанията на Прокурорската колегия на ВСС, която трябва да се занимава с оптимизирането на структурите на обвинението. Откакто Гешев е главен прокурор, колегията е заседавала 12 пъти, а той е присъствал на 7 от заседанията. В дневния ред все така няма включени точки, които да придвижват реално процеса по оптимизиране на районните прокуратури.

Голяма част от работата на колегията в останалите 11 заседания е свързана освен с атестиране и конкурси. Прокурорската колегия е увеличила щатната численост на служители във Върховната касационна прокуратура и администрацията на главния прокурор, Бюрото по защита при главния прокурор, а също и Националната следствена служба.

"За сметка на това и отделно от работата си в рамките на ВСС, за 100-те си дни г-н Гешев показа завидна публична и медийна активност. Той демонстрира и желание за лично присъствие на различни акции провеждани предимно от МВР и като резултат масираната му публична дейност се комбинира и с лично физическо присъствие в населеното място където се провежда акцията. Неслучайно едно от първите неща, които прокуратурата направи под неговото ръководство е свой собствен канал в Youtube", отбелязва БИПИ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?