Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бира от лимец разработиха български, чешки и немски учени

1 коментар
Бира от лимец разработиха български, чешки и немски учени

Технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение, са разработили учени от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия в партньорство с чешкия Институт по малцуване и пивоварство и Ини-Новейшън – Германия. Това е станало по линия на международния проект "Лимецът – древна иновация“, изпълняван по програма "Леонардо да Винчи“.

Получените в българска лаборатория пива са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина., обясни директорът на Института по криобиология проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусово дивото жито се установява при влагане над 60%. Пенливата напитка много прилича на чешките пива. Тя обаче е с по-високо екстрактно съдържание (11.9%) и по-ниска привидна ферментационна степен. Съдържащите се в кехлибарената течност полифеноли, антоцианогени, флавоноиди, бета-глюкани и антиоксиданти, са съпоставими с тези, които големите фирми предлагат на нашия пазар. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките, посочват от Селскостопанската академия.

Очакванията на учените са технологията да предизвика интереса на бизнеса и да бъде реално приложена в производство на бира от лимец.
 
Създадени са и няколко технологии за производство на хляб и бисквити от дивото жито.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Авакум Захов
    #1

    А за производство на лимец става ли въпрос,в този проект за усвояване на едни пари? Или за филтрирането на бирата през диаманти? Защото сега пивоварите с успех използват царевица, за по-евтина бира.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.