Заради богатото криминално минало и "неоткриваемостта" си

Бисер Миланов-Петното остава за постоянно зад решетките

Заплашил да отреже "бавно и мъчително" главата на активистка от февруарските протести

Бисер Миланов-Петното в съда. Снимка: БГНЕС

Станалият популярен през последната година с множеството си провокаторски акции по протести Бисер Миланов-Петното остава за постоянно в следствения арест по делото си за заплаха с убийство, образувано още през юли м.г.

Това реши във вторник Софийският градски съд (СГС), отчитайки богатото криминално минало на обвиняемия, както и данните на разследващите, че той е бил неоткриваем за тях от 6 юли 2013 г., когато е подадена жалбата от потърпевшата Боряна Георгиева, до момента на показния си арест пред парламента на 15 януари т.г.

Според прокуратурата през тези повече от 6 месеца Петното многократно е бил търсен на известните си адреси, но така и не е бил открит, за да бъде призован на разпит по случая. Очевидно разследващите са подминали възможността да привикат в прокуратурата по време на някое от нееднократните му и широко отразени участия в граждански срещи с премиера Пламен Орешарски или със зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

Още по-интересно е, че от държавното обвинение не са се възползвали от факта, че Миланов и сподвижниците му многократно бяха задържани като провокатори по време на летните антиправителствени протести "ДАНСwithme". Той и още десетина човека бяха публично закопчани пред парламента от барети едва на 15 януари т.г., след като екип на бТВ засне репортаж за това, че групичката около него живее в столичен имот, отказвайки да плаща наем на собствениците му.

Подобно на лидера на "Атака" Волен Сидеров, разследван за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, Петното определи делото срещу него като политическа репресия. Добави и, че прокуратурата била организирана престъпна група и, че срещу него били извършени над 1000 престъпления, откакто проявява гражданска активност.

Според жалбата на Боряна Георгиева, активистка в един от палатковите лагери от февруарските протести, Бисер Миланов я заплашил на 6 юли м.г. с думите: "Ще ти отрежа бавно и мъчително главата и след това ще ти се из*ера във врата". Показанията са ѝ потвърдени и от другите разпитани по случая свидетели.

"Никога не съм използвал подобна реплика. Това е един майтап, лаф, но не съм го казал аз, а едно момче", изложи доста противоречивата си защитна теза пред СГС обвиняемият, настоявайки да бъде незабавно освободен.

Петното изведнъж се оказа особено интересен за разследващите органи в средата на януари, като главният прокурор Сотир Цацаров дори разпореди да бъдат събрани и анализирани всички дела и преписки, по които той "протича", за да му бъдат повдигнати някаква обвинения. Преди излъчването на въпросни репортаж на бТВ Миланов и хората нямаха проблеми с правосъдието, въпреки честите им участия в агресивни провокации по време на протестите, които бяха заснемани от множество телевизионни камери.

Той е обвиняем и по дело за насаждане на расова омраза, покрай един негов рейд с "Ауди Q7" по столичния бул. "Мария Луиза", когато с два мегафона с групичката му призоваваха минувачите да се саморазправят с бежанците, събиращи се в този район.

Споделяне

Още по темата

Още от България