След Ангел Джамбазки

Бисер Миланов-Петното също с дело за насаждане на расова омраза

ВМРО подаде безсмислен контрасигнал до прокуратурата срещу Хелзинкския комитет

Бисер Миланов-Петното. Сн.: БГНЕС

Ден след като Софийската районна прокуратура (СРП) образува дело за публично подстрекаване към престъпления и насаждане на расова омраза срещу столичния общински съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, известният с провокаторските си акции Бисер Миланов-Петното също се сдоби с такова дело.

Заедно с него ще бъдат разследвани и Цветан Бонев, Николай Илиев, Деян Стефанов и Петър Цонев, които са заподозрени, като съучастници на Петното в опита му да предизвика етническо напрежение в района на столичната джамия.

"На 2 ноември 2013 г. около 16.00 часа лицата са се движили по бул. "Мария Луиза" в района на джамия "Баня баши" с лек автомобил марка "Ауди Q7" и с помощта на два мегафона, през отворените прозорци на автомобила, са отправяли призиви към гражданите за саморазправа", съобщават от държавното обвинение.

В информацията от прокуратурата е цитирано и едно от звучалите по уредбата изявления: "Така не могат да продължават тези неща. Време е да се събудим. Ето ги черните, които виждате. Време е да вземем мерки и да се разправяме с тези черните".

В края на съобщението има интересен момент, от който става ясно, че разследващите са "установили" имигрантски поток към София дори от САЩ: "Думите са отправяни към множество хора, сред които е имало и лица от афроамерикански произход".

Името на Бисер Миланов доби особена популярност покрай антиправителствените протести, провокирани от скандалното назначаване на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни. Заедно със сподвижниците си той неколкократно прави опити да се вклини сред протестиращите, но всеки път биваше задържан от полицията като провокатор.

Петното не пропуска възможност да се изявява публично, като заедно с Бонев редовно посещават всякакви инициативи на правителството и парламента за гражданско участие в различни реформи, дебати и изработване на предложения за законопроекти. Репутацията му очевидно не притеснява и самия премиер Пламен Орешарски, който неотдавна безпроблемно го прие на среща в Министерския съвет, за едно с други граждани.

Покрай акциите си на протестите Миланов бе заснет и в дружески разговор с бившия шеф на проправителствената ТВ7 Николай Бареков, който в момента шества в публичното пространство като кандидат-политик и лидер на телевизионното предаване, прераснало в движение "България без цензура". Иначе е известен с богатото си криминално минало в Русе.

Междвременно във вторник от ВМРО-БНД подадоха на свой ред сигнал до главния прокурор срещу Българският хелзинкски комитет (БХК). Преди ден правозащитната организаци сигнализира Сотир Цацаров, че Ангел Джамбазки подбужда към насилие и омраза на расова основа и прокуратурата започна разследване.

Сигналът на ВМРО-БНД до прокуратурата е, че от БХК са оклеветили, набедили и уронили престижа на Джамбазки. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че БХК са подали до главния прокурор сигнал, който всъщност са си измислили. Преди ден неправителствената организация цитира сайта на ВМРО, в който бяха публикувани следните изявления:

"Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. Отказваме всякаква отговорност за това, което може да се случи с тези лица занапред наоколо... Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства.... Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Държава няма. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората... Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди".

Във вторник тези изявления бяха свалени от сайта на ВМРО и Каракачанов обяви, че ще съди БХК за клевета. От комитета обаче са направили кешови версии на публикациите в сайта на националистическата коалиция и обявиха, че ще ги предоставят на разследващия полицай.

Действията на ВМРО-БНД издават пълна липса на правна култура, защото главният прокурор няма никакво отношение към делата за клевета и уронване на престижа. От БХК обявиха, че стоят зад позицията си и са готови да посрещнат националистите в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България