Бисер Петков остава министър след мощен отпор срещу оставката му

Борисов разпореди: “Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата“

Бисер Петков остава министър след мощен отпор срещу оставката му

Социалният министър Бисер Петков остава на поста си след като изненадващата му оставка мобилизира мощна подкрепа в негова защита от страна на протестиращи майки на деца с увреждания и синдикати. Във вторник, часове след като прие оставката на Петков, премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Измир, че Петков остава социален министър щом това е искането на майките и заръча “тази тема да ми се махне от главата“.

Преди ден от правителствената информационна служба съобщиха, че Петков се оттегля “поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания“.

Веднага след това обаче майки на деца с увреждания се обявиха в негова защита и заявиха, че той е "единственият в кабинета, който е подкрепил хората с увреждания".

Във вторник протестиращи майки заплашиха с “грандиозен антиправителствен протест“, ако оставката на Петков бъде приета.

Против отстраняването му се обявиха и двата синдиката КТ “Подкрепа“ и КНСБ, които излязоха с писмо до Борисов, в което го призовават да размисли.

Така се стигна до обрат в позицията на премиера, който видимо раздразнен коментира темата пред журналисти.

“Оставям Бисер Петков да работи щом това е министърът, който се харесва на родителите на деца с увреждания. Сутринта казах на Бисер Петков да отиде на работа, да си продължава дейността“, заяви той.

Искане за 300 млн. лева ядосало Борисов

Борисов разясни и как се е стигнало до оставката на Петков, като от думите му стана ясно, че разривът е настъпил заради признанието на Петков, че за изпълнението на исканията на хората с увреждания ще са необходими 300 млн. лева годишно.

“Вчера водихме едно дълго съвещание със социалния министър, с финансовия, здравния и зададох елементарния въпрос: как, при положение че с 80 милиона повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година, има това недоволство. Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими по 300 милиона повече на година”, поясни Борисов.

“В същото време г-жа Манолова (бел. ред. обмудсманът Мая Манолова) казва, че проектозаконът за личната помощ не изисква повече пари. Затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа”, заяви премиерът.

“Да направят така, че тази тема да ми се махне от главата“

“След като министърът остава, се надявам повече да няма палаткови лагери... Щом казват, че дори не става въпрос и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас”, заръча още премиерът.

Той демонстрира раздразнение и към протестиращите майки на деца с увреждания: “Тези палаткови лагери стоят от седмици и досега не съм чул някой да каже: Този министър ще ни реши въпроса. А това, че лагерите ставаха все повече, означава, че не го решава. Искам да видя сега откъде идва тази задача към тях”.

До петък социалното министерство ще направи финансови разчети по предложения проектозакон за личната помощ. След това ще запознае правителството с тях и да се вземе окончателно решение дали кабинетът подкрепя законопроекта. Палатковият лагер при парламента обаче остава до приемането на закона.

Майки заплашиха с грандиозен антиправителствен протест

Петков беше защитен от протестиращите майки на деца с увреждания в вторник.

"Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че ще бъде внесен искания от нас Закон за личната помощ и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ!", заяви пред БНТ една от организаторките на палатковия лагер пред парламента.

"Това беше първият социален министър – това вече е седми протест – с който проведохме някакви разговори... Мога да кажа, че беше отчасти на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента. Не знам дали може да се върне социалният министър, но по принцип заставаме зад него", коментира Олга, която е майка на 21-годишно момиче с увреждане.

Тя заяви, че няма обяснение на кого е била "нужна" тази оставка и какво я е предизвикало, "но не сме ние".

"Мисля, че с новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра – не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи, с които искахме да облекчим данъкоплатците", коментира Венелина Казанджиева, майка на 27-годишно момче с увреждане.

Малко след като бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на социалния министър Бисер Петков, защото той не можел да овладее напрежението сред протестиращите, майките и техни поддръжници написаха в социалните мрежи: "Оставката на министъра в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият до момента, който ни показа че работи с нас, и който почти завърши най-важното наше искане за закон за личната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!"

И синдикатите защитиха Петков и призоваха премиера да размисли

Срещу остраняването на Петков се обявиха и двата синдиката – КТ “Подкрепа“ и КНСБ, които излязоха с писмо до премиера, в което го призоваха да преразгледа решението си.

”За нас е изненадващо, дори нелогично единственият министър, който многократно се срещна с представителите на тези родители, проучи техните притеснения, искания и претенции, да понесе такава отговорност. Още повече, че незабавно предприе действия, сформира група с участие на представители на заинтересованите родители, за да се уредят нормативно исканията на протестиращите – да се поставят индивидуалните потребности на децата в основата на политиките и мерките за подпомагане, да се уреди въпросът с т.н. “лична помощ“ и пр. Те приеха този подход, участваха в срещите, но защо не преустановиха протестите, на нас не ни е известно“, се казва в писмото.

Синдикатите се обърнаха към Борисов с напомнянето, че проблемите на семействата на деца с увреждания не са от вчера и не са лесно решими, в т. ч. по финансови причини.

“Както е известно лостовете не са само в ръцете на социалното министерство, което отговаря за подпомагането като цяло. Важни отговорности имат и Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса (това са деца със заложен здравен статус), както и Министерство на образованието, защото децата с увреждания имат право на образование, т.е. да могат да посещават училища, които обаче далеч не са пригодени за целта. А решаваща е ролята на Министерство на финансите , което трябва да гарантира ресурсно правата“, заявиха профсъюзите.

“За нас е категорично нередно за тези разнородни проблеми да понесе отговорност един от най-успешните и подготвените професионално министри във Вашия кабинет- г-н Бисер Петков. И това не е емоционална оценка на двете синдикални конфедерации, социален партньор на Правителството. Само през периода на Председателството, г-н Петков съумя блестящо да съчетае оперативните си ангажименти в МТСП и да представи страната си пред ЕС на изключително високо ниво. Бяха подготвени и защитени изключително силни досиета, които имат общоевропейско значение. Достатъчно е да посочим само темите по Европейския стълб за социалните права и бъдещето на труда“, коментираха синдикатите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България