Бисери на уникална балканска находчивост

Мотиви, с които един Кустурица отново би смаял света. Сюжети като по приказка от 1001 нощ. В случая на Гърция обаче става дума за една гротескна традиция, в която вероятно биха се припознали и други балкански страни, пише в понеделник Дойче веле и привежда няколко примера – бисери на уникална балканска находчивост.

В лагера на бунтуващите се срещу гръцките мерки за икономии преминаха и аптекарите - поради наредбата да намалят цените на около хиляда безбожно скъпи лекарства. Опълчиха се също и финансовите служители. Те пък защото правителството реши да замрази заплатите им и да окастри избуяващия бурен на привилегиите.

Ръмжат от недоволство и други галеници на държавата - например данъчните инспектори, които от край време без каквито и да било възражения уважават данъчни декларации, с които лекари и адвокати удостоверяват доход под 12 хиляди евро на година. Поради това те не трябва да плащат никакъв данък, въпреки яхтата на пристанището и вилата на курортния остров. За 2008 г., например, един известен лекар представил данъчна декларация, документираща, че е спечелил за цялата година цифром и словом 800 евро. И данъчните му повярвали.

Умението на гърците да черпят облаги предизвиква у чужденеца удивление, тъй като безочието е гарнирано с фантазия, пише по-нататък Дойче веле. Пристанищните работници в Пирея успяха да издействат да им се заплаща не според броя на отработените часове, а според стойността на съответния товар. Това им гарантира заплата от около 10 000 евро на месец.

Забележителна е също и изобретателността на държавните служители в стремежа да се сдобият с още някоя и друга парична добавка. Така чиновниците в парламента успяха да наложат искането си за 16-месечна заплата.

Винаги когато синдикатите поставят искания за увеличения на заплатите, официално правителството остава непреклоннно. Същевременно обаче прави друг жест - отпуска премии за най-различни трудови заслуги, между които и за идване навреме на работа.

Говорителките и говорителите по телевизията пък, заедно с още 300 други професионални групи, се вместват в списъка на упражняващите тежки и нездравословни професии, което им гарантира ранно пенсиониране при оптимални условия.

Споделяне

Още от Балкани